Tunel D-B: Obilježavanje Međunarodnog dana i Europske noći muzeja

Radiosarajevo.ba
Tunel D-B: Obilježavanje Međunarodnog dana i Europske noći muzeja

Fond memorijala i Spomenički kompleks Tunel D-B 19. maja 2018. godine obilježavaju Međunarodni dan i Europsku noć muzeja koje će biti upriličeno u periodu od 17.00 do 24.00 sata u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B.

Međunarodni dan muzeja, 18. maj se obilježava od 1977. godine na preporuku ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje), prvu subotu najbližu tom datumu, tako da je to ove godine 19. maj. Na ovaj dan se nastoje javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda i afirmirati muzeji kao javne ustanove te na taj dan će svi muzeji će biti otvoreni do ponoći.

Ovogodišnja manifestacija Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u cijelom svijetu će se održati 19.maja 2018. godine pod nazivom “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

Pojam hiper-povezanosti označava mnogostruke oblike komunikacije,od one lične do brojnih mogućnosti koje pruža Internet. Ovom prilikom muzeji nastoje i održati i usmjeriti svoju pažnju na lokalne zajednice i različite skupine koje ih čine.

Fond memorijala se i ove kao i prethodnih godina svojim programom uključio u obilježavanje na lokaciji Spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

Ovom prilikom su obezbijeđeni stručni kustosi, gledanje dokumentarnog filma, upoznavanje sa stalnom muzejskom postavkom, tematskim izložbama u galerijskom prostoru, prolazak kroz 25 metara autentičnog tunela, održavanje časa historije u periodu od 09.00 do 17.00 sati,s tim što će prigodan kulturno - umjetnički program biti upriličen u periodu od 17.00 do 24.00 sati, te će u periodu održavanja programa ulaz biti besplatan.

Program obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B

17:00-17:45 Stalna muzejska postavka uz stručno vođenje - besplatan ulaz

16:00-17:00 Historijski čas i upoznavanje sa taktilnim predmetima iz muzejske postavke za djecu iz  Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

17:45-18:00 Otvorenje obilježavanja čitanjem eseja učenika iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu-besplatan ulaz

18:00-19:30 Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" u izvođenju SARTR-a kojom se ujedno obilježava i 26.godina postojanja ove institucije-besplatan ulaz

19:30-22:00 Stalna muzejska postavka osvjetljena rasvjetom iz ratnog perioda uz stručno vođenje-besplatan ulaz

22:00-24:00 Projekcija filma "Savršeni krug" -Refresh produkcija-besplatan ulaz

U sklopu programa bit će organizovana i radionica "Učenje kroz igru" za djecu iz Zavoda Mjedenica koja će se održati dan ranije u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije