Prikazan film o prijedorskim logorima vezanim uz 9. januar

Radiosarajevo.ba
Prikazan film o prijedorskim logorima vezanim uz 9. januar
Povodom 9. januara kao Dana podsjećanja na genocid u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru upriličena je projekcija dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans "Logor" u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i BZK Preporod, te JU  BKC TK.

Film "Logor" govori o događajima u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije, a u njemu o danima stradanja svjedoče preživjeli logoraši i novinari koji su 1992. godine objavili šokantnu vijest da se zločini poput onih iz nacističkih logora ponovno događaju u Evropi i to su Ed Vulliamy i Penny Marshal.

Po riječima glavnog imama MIZ-a Tuzla Ahmeda Huskanovića večerašnja prezentacija filma "Logor", koji govori o logoru za nesrpsko stanovništvo, Omarska u Prijedoru, ciljano je vezana za datum 9. januar.

"To je dan kada je tzv. skupština srpskog naroda, proglasila tzv. 'Srpsku Republiku BiH'. Iako je za nas to takozvano, ali oni se nisu igrali, vrlo su ozbiljno prišli tome, a naziv Srpska Republika govori o tome da su htjeli cijelu Bosnu za sebe", izjavio je Huskanović.

Smatra da bi svi dobronamjerni Srbi ovaj datum trebali da prihvate i pamte kao datum, koji je obilježio početak krvoprolića, ubistava, silovanja, genocida, tvrdeći da do tada, vjerovatno, neće biti dobrog suživota, ni saradnje, poručivši da  taj datum vrijeđa.

Naglasio je da je masovna grobnica Tomašica dokaz genocida u Prijedoru, tvrdeći da je ime i prezime genocida u BiH - Republika Srpska.

Na pitanje novinara da prokomentira današnje događaje u Banjoj Luci, koji se odnose na obilježavanje 9. januara kao "Dana Republike Srpske" kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, rekao je da to pokazuje da oni ne odustaju, te da podržavaju taj dan kao dan početka njihovog nekog razdvajanja ili “oslobađanja”, tvrdeći da je to dan državnog udara.

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu Patrijarha srpskog Irineja u Banjoj Luci, da je Republika Srpska  “djelo Božije”, Huskanović je rekao da” Bogu pripisati nešto što je zločin i genocid je "van  svake pameti”.

"Puno je da je to izjavio običan pop, a kamoli čovjek koji je patrijarh cijele Srpske pravoslavne crkve", dodao je.

"Mi se tog datuma prisjećamo na ovakav način da našim građanima ponudimo nešto ovakvo, a oni neka obilježavaju svoju sramotu", poručio je Huskanović.

Mnogi eminentni istraživači genocida stalno podsjećaju kako knjiga zločina nikada ne smije biti zatvorena i kako zarad budućih generacija treba stalno aktualizirati ova pitanja, tvrdi potpredsjednik BZK Preporod i profesor na Pravnom fakultetu UNTZ Vedad Gurda, navodeći da zločin genocida nije zločin protiv pojedinca, već protiv kolektiviteta, te da zato treba govoriti o njemu zarad čovječanstva, kako se ne bi ponavljao nigdje u svijetu.

Nakon projekcije filma prof. Adi Đozić i prof Vedad Gurda govorili su o procesuiranju genocida i značaja sjećanja na zlodjela koja su se dešavala bošnjačkom narodu u proteklom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije