Prijave na Juventafest još uvijek otvorene za sve srednjoškolce svijeta

Radiosarajevo.ba
Prijave na Juventafest još uvijek otvorene za sve srednjoškolce svijeta
Foto: Juventafest / Prijave još uvijek otvorene

Šesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest", koji će se održati u Sarajevu, od 13. do 17. septembra 2018. godine, ugostit će blizu 150 mladih teatarskih stvaraoca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Češke, Rusije…

Pored toga što "Juventafest" nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, ovaj Festival posvećuje posebnu pažnju i edukaciji učenika i njihovih nastavnika dramskoj umjetnosti. Tako je prošle godine započeta jedinstvena radionica za nastavnike, koji u srednjim školama vode dramske sekcije.

U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja. Ove godine je planirano i uvođenje mentora koji će posjećivati srednje škole u Bosni i Hercegovini i tako pomagati nastavnicima u edukaciji djece.

Također, "Juventafest" će u saradnji sa timom TV serijala "Perspektiva" realizirati još jednu zanimljivu radionicu, a koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

Treba napomenuti da je festivalska aplikacija još uvijek otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta, a jedan od uslova za prijavu je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Više informacija na www.juventafest.ba.

Info o Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 1000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana festivala, učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije