Uoči premijere: Kneginja Čardaša će biti hit predstava Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Uoči premijere: Kneginja Čardaša će biti hit predstava Narodnog pozorišta
Bogata repertoarska sezona Narodnog pozorišta u Sarajevu je na izmaku, ali nas prije ljetne pauze očekuje još jedna premijera - i to obećavajuća.

Kneginja Čardaša je jedna od najpoznatijih opereta u svijetu, poznata po svojim očaravajućim arijama i priči o zabranjenoj ljubavi.

Opereta kompozitora Emmericha Kalmana i libretista Leo Steina i Bele Jenbacha praizvedena je u Beču 1915 i od tada se izvodi na brojnim svjetskim pozornicama. Na ovoj Sarajevskoj, ponovo se izvodi nakon 15 godina.

"Kroz probe kao da smo oživjeli duh pokojnog Krunoslava Cigoja (poznatog tenora i suradnika Narodnog pozorišta u Sarajevu op.aut). Znam da bi on bio ponosan da je među nama", izjavila je direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta Hašimbegović  prisjetivši se prethodne postave koja je radila ovu operetu.

Ovaj put, na sceni ćemo gledati sjajne soliste i solistkinje Opere NPS, uz Hor, članove Baleta, glumce te Orkestar sarajevke filharmonije kojim će dirigirati Dario Vučić

Režiju potpisuje Amra Mehić, a recimo da je ovo prvi slučaj da jedna redateljica iz BiH radi režiju opere ili operete. Uz kostimografkinju Amru Zulfikarpašić, autorsku ekipu čine još i Josim Lovrenović koji potpisuje scenografiju, Bahrija Bihorac koja je prenijela koreografiju, dizajner svjetla Moamer Šaković, šef hora Danijel Žontar, te dizajnerica plakata Mila Melank

Premijera koja je najavljena za četvrtak 22. juni i prva repriza u subotu 24. juna bit će dostojanstvena završnica jedne uspješne teatarske sezone koja je donijela nekoliko izvrsnih opernih (Zmaj od Bosne, Don Giovanni), baletnih (Omer i Merima, Alisa u zemlji čuda) i dramskih predstava sjajnih predstava (Otkrivanje žene, Leptir).  

"Umjetnicki program bio je veoma sadržajan, a sve je počelo s koncertom Opera Gala kojim smo obilježili 70 godina sarajevske Opere. Zavjesa će se svečano spustiti nakon premijere i prve reprize Kneginje Čardaša, a ja sam sigurna da će ovo biti hit predstava" istaknula je Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta na konferenciji za medije uoči premijere. 

Opereta je muzičko-scenska forma koja je zahtjevna u pjevačkom, plesnom i glumačkom smislu, stoga je ovo za domaći ansambl pravi izazov. Direktorica Margeta je čestitala timu istaknuvši njihove odlične izvođačke kapacitete.

Ne propustite pogledati premijeru ili prvu reprizu operete Kneginja Čardaša te ovom pričom o ljubavi i strasti uljepšati predstojeće ljeto.  

 

Igraju

LEOPOLD MARIA, KNEZ LIPPERT WEYLERSHEIM:
Leonardo Šarić/Ivan Šarić

ANHILTE, NJEGOVA ŽENA: 
Sanela Pepeljak/Dajana Šegvić

EDWIN RONALD, NJIHOV SIN: 
Goran Strgar/Ileš Bečei

KONTESA STASI, KNEŽEVA NEĆAKINJA: 
Aida Čorbadžić

GROF BONI KANCSIANU:
Jasmin Bašić

SYLVA VARESCU:
Adema Pljevljak - Krehić/Katarina Kikić

PORUČNIK EUGEN ROHNSDORFF: 
Slaven Vidak/Dejan Kajević

FERI PL. KEREKES: 
Miodrag Trifunov

MIŠKA, GLAVNI KONOBAR
Elvir Solak

CIGANSKI PRIMAŠ
Arman Patak

LAKAJ
Bruno Papišta

NOTAR KISS
Nedim Bašić

Hor Opere NPS, Članovi Baleta NPS i Sarajevska filharmonija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije