Zenica / Predstava ''Zgode šegrta Hlapića'' na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

20. 03. 2017. u 12:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Večeras će u zeničkom BNP-u biti premijerno izvedena nova predstava za djecu.

Povodom 20. marta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, u okviru XXII međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2017“, u 18 sati će započeti premijera predstave Zgode šegrta Hlapića . 

Predstava je nastala prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić, u režiji Miroljuba Mijatovića

U predstavi igraju mlade polaznice i polaznici Dramskog studija DOL scene: Ismar Spahić, Imran Đidić, Zaim Ibrahimagić, Lamija Salihović, Amir Mrkonjić, Lea Zečević, Nikolina Rosić, Amina Salihović, Sven Zrnić i Toni Pranjić. Kostimografiju i scenografiju za predstavu potpisuju Ena i Mensur Begičević, a muziku i songove Elvir Škiljo i Abidin Čolaković.

Slogan međunarodne poruke koju je ove godine napisala Ivet Hardi, rediteljica i dramska pedagoginja iz Južnoafričke Republike, glasi: ''Povedimo djecu u pozorište danas!''

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, u okviru aktivnosti Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog teatra bit će obilježen i radionicama iz oblasti procesne drame „Ne dozvoli da ti se desi!“, te izvedbama predstave Kamenje za učenike zeničkih srednjih škola.

Premijera predstave Zgode šegrta Hlapića  prva je ovosezonska premijerna izvedba u BNP Zenica namijenjena najmlađoj publici. Naredna premijera za djecu, predstava Bajka o bajci je u pripremi, a njeno održavanje planirano je za 12. april ove godine.

NEMA KOMENTARA