Premijera predstave Fearing's Funhouse oduševila publiku

Radiosarajevo.ba
Premijera predstave Fearing's Funhouse oduševila publiku
Velija Hasanbegović / Predstava Fearing's Funhouse
Neobična predstava u ambijentu Jazz Cluba Monument, neuobičajenom za teatarske predstave, izuzetno dobro je prihvaćena od publike koja je ispunila Club do posljednjeg mjesta.

Stolica i stol više tražili su se na premijeri predstave Fearing's Funhouse, održane u Clubu Monument.

U prvom planu su svakako bili glumci, koji su dvostruki zadatak izveli maestralno. Amar Selimović, Senad Alihodžić, Ejla Bavčić, Vedrana Seksan, Davor Golubović, Igor Skvarica i Amila Terzimehić su izuzetno težak i metaforičan tekst na engleskom jeziku prenijeli tako da skoro i nije bilo potrebe pratiti prijevod u pozadini, a pored toga svaki od njih je iz scene u scenu dočaravao novi lik i uspio zadržati potpunu pažnju publike sve vrijeme izvođenja predstave.

Reprizna izvođenja predstave bit će u Clubu Monument, 6. decembra u 22 sata, te 7, 14. i 18. decembra u 20 sati. Cijena ulaznice: 7 KM u pretprodaji u Jazz Club Monument, na dan predstave 10 KM. Za studente i organizovane skolske grupe 5 KM. Rezervacije: +387 61 304 777, Štrosmajerova 3, Sarajevo.

Kao muzička podloga korištena su djela džez legende Charlesa Mingusa, a dio kostima u New Yorku obezbijedila je Lillyan Peditto.

Prezadovoljan reakcijom publike, koja je najbolja nagrada za višemjesečni trud cijele ekipe, pisac-reditelj Christopher Peditto je nakon predstave rekao: “Čuti tako snažnu pozitivnu reakciju publike koja je došla pogledati premijeru, je zaista nevjerovatno pozitivno iskustvo. Svi su se identificirali sa temom i likovima, i doživjeli predstavu kao neko osvježenje. Kao direktor produkcije i umjetnički direktor Balkan American Theatra, sa nestrpljenjem se pripremam da u budućnosti donesem još novih, originalnih tekstova u Sarajevo".

Najpoznatiji po svom klasičnom krim romanu Veliki sat, Kenneth Fearing (1902-1961) nazvan je „glavnim pjesnikom američke depresije“. Subverzivno i izazivački originalno, njegovo pisanje sugerira haos u društvu za koje se mislilo da je na rubu da se sruši.

Pisac-reditelj Peditto kaže: „Fearing je bio satiričar društva koji se koristio crnim humorom i ironijom da preispita 'američki san'. Predvidio je današnju modernu anksioznost, naše informatičko društvo i atmosferu krize prouzrokovane tobožnjom neminovnošću rata.“

Koreografiju za Fearing's Funhouse osmislila je Ena Kurtalić, Dizajner rasvjete je Irhad Hodžić, fotografije Velija Hasanbegovic, dizajneri tona Dan Piburn i Christopher Peditto. Casting je povjeren Timki Grahić, producenti predstave su Christopher Peditto i Haris Ibrahimagić,a rekviziterka i koordinatorica kostimografije Amela Ibrahimagić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije