Premijera bh. filma "Muškarci ne plaču" ganula i rasplakala publiku u Češkoj

Fena
Premijera bh. filma "Muškarci ne plaču" ganula i rasplakala publiku u Češkoj
EPA / Ilustracija
Igrani film "Muškarci ne plaču" redatelja i scenariste Alena Drljevića zabilježio je svjetsku premijeru 1. jula na  52. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Pored redatelja filma, premijeri su prisustvovali i glumci Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Sebastian Cavazza, scenografkinja Mirna Ler, producenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, koproducenti Smiljan Tolj, Rebbeka Garrido, Bojan Mastilović, montažer Vladimir Gojun i prevoditeljica Ursula Burger.

Svjetska premijera je održana u Grand Hallu, najvećem kinu Festivala koje je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, saopćeno je iz Producentske kuće Deblokada.

Uoči premijerne projekcije umjetnički direktor Festivala Karel Och predstavio je ekipu filma.

Nakon projekcije, više od 1.400 gledalaca, uz višeminutni aplauz i ovacije, na nogama je pozdravilo članove ekipe. Ganuta publika prilazila im je kako bi čestitala uz zagrljaje, ne skrivajući suze.

Druga projekcija filma je održana pred punom salom Pupp Cinema, nakon koje je uslijedio emotivan Q&A  sa ekipom filma, koju je publika i ovaj put dočekala na nogama uz dugi aplauz i ovacije.

Prema pisanju filmskog kritičara Vladana Petkovića za svjetski filmski portal Cineuropa, "Drljevićeva maestralna upotreba skučenih i komornih prostora, te psihodrame kao filmskog postupka pokazala se katarzičnom za protagoniste filma, kao i za publiku, baš kao što je vjerojatno slučaj i sa svim veteranima koji su uspjeli prevazići, prihvatiti i suočiti se u realnosti sa svojom traumatičnom prošlošću".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije