Predstavom "Sinovi umiru prvi" otvoreni Susreti pozorišta BiH

Radiosarajevo.ba
Predstavom "Sinovi umiru prvi" otvoreni Susreti pozorišta BiH
Predstavom "Sinovi umiru prvi" Narodnog pozorišta Republike Srpske sinoć su otvoreni 33. Susreti pozorišta BiH Brčko distrikta BiH.

Riječ je o vješto napisanom i potresnom tekstu, kaže za Radiosarajevo.ba tetarska kritičarka Nataša Gvozedenović.

"Komad je bio svojevremeno postavljen i u Narodnom pozorištu u Zenici i smješta nas u stvranost traganja za nestalim i pokušaju da se nečiji ostaci prodaju. Priča je pričana u jednoj grotesknoj verziji koja je na momente smešna, a s druge strane svaki vas taj osmeh boli. I završava se u jednom tamnom kraju. Bilo je divno videti kako se igra komad gde je lako pregaziti glumu. Glumci su igrali su s pravom merom i u skladu".

Večeras će gledatelji u Brčkom moći pogledati predstavu Mrešćenje šarana iz Beograda u režiji Milana Neškovića, a po kultnom tekstu Aleksandra Popovića.

"Sam selektor Vlado Kerošević je naglasio kako je neka vrsta kreda festivala potraga za istinom. Jer svi tragamo za istinom, a što više tragamo ona nam više izmiče. I na tom paradoksu je kreirana selekcija ovogodišnjeg festivala. Tako da ćemo do kraja festivala promišljati predstave od kojih svaka ide ka svojoj istini", kaže kritičarka Gvozedenović.

Ona ocjenjuje kako festival u Brčkom zauzima važno mjesto u tetarskim krugovima i svakom učesniku je važno donijeti nagradu s ovog festivala.

Na ovogodišnjim Susretima pozorišta u Brčkom u sklopu takmičarskog dijela biće izvedeno devet predstava pozorišta iz Beograda, Osijeka, Sarajeva, Zenice i Mostara.

Atelje 212 iz Beograda, 18. novembar, Mrešćenje šarana Aleksandar Aca Popović, Milan Nešković

Hrvatsko narodno kazalište Osijek, 19. novembar, Moć zemlje Janko Matko, Želimir Mesarić

Kamerni teatar 55 Sarajevo, BiH, 20. novembar Kad bi naglas govorili Adnan Lugonjić,Vedran Fajković, Srđan Vuletić

Bosansko narodno pozorište Zenica, Mes Sarajevo, BiH, 21. novembar Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali Tanja Šljivar, Mirjana Karanović

Bosansko narodno pozorište Zenica, BiH, 22. novembar Drang nach Western ili Prodor na zapad  Dragan Komadina,Lajla Kaikčija

Narodno pozorište Beograd, Srbija, 23. novembar Rodoljubci Jovan Sterija,Popović Andraš Urban

Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Mostar, BiH, 24. novembar Mrtve ribe plivaju na leđima Josip Mlakić,Tanja Miletić - Oručević

Smart studio, Beograd, Srbija i Budva grad teatar, Crna Gora, 25. novembar Indigo Dušan Premović i Branislav Lečić

Bogat takmičarski i prateći program 33. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu BiH održava se od 17. do 25. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije