Predstavnici Sarajevske filharmonije na Internacionalnoj konferenciji u Rimu

Radiosarajevo.ba
Predstavnici Sarajevske filharmonije na Internacionalnoj konferenciji u Rimu
Foto: Sarajevska filharmonija / Alisa Salahović, Sarajevska filharmonija

U Rimu se danas održava Internacionalna konferencija u organizaciji regije Lazio na kojoj će biti predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta pod nazivom Music Up Close Network programa Kreativne Evrope.

Predstavnici Sarajevske filharmonije, kao jednog od partnera ovog projekta, na konferenciji će predstaviti finalne rezultate svojih ostvarenih projektnih aktivnosti. Osnovna ideja vodilja cjelokupnog projekta bila je približavanje orkestarske muzike mladoj publici, te razmjena ideja i iskustava sa istaknutim evropskim orkestrima.

Lider cjelokupnog projekta je Nacionalna akademija Santa Cecilia iz Rima, dok su ostali partneri L‘Auditori de Barcelona, Niederland Philharmonic Orchestra, Fondacija Yehudi Menuhin, Nacionalni orkestar Lille, Akademija Branimir Slokar Ljubljana i Muzički centar Crne Gore.

U okviru konferencije održan je i Okrugli sto na temu Regionalna kulturna politika i međunarodna saradnja na kojem su, uz predstavnicu Evropskog parlamenta Silviju Costa, predsjednika Fondacije Nacionalne Akademije Santa Cecilia Michelea dall’Ongaro, italijanske ministrice kulturnog naljeđa Anne Canticello, kao predstavnik naše zemlje učestvovala profesorica Muzičke akademije u Sarajevu i umjetnička direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Adema Pljevljak Krehić.

Ograničeno trajanje projekta od tri godine bilo je nedovoljno da bi se ostvarile sve potencijalne ideje i međusobne saradnje za koje je stvoren prostor i želja.

Iz Sarajevske filharmonije vjeruju da je projekat MUCN bio veoma uspješan, da su ravnopravno učestvovali sa ostalim partnerima renomiranih evropskih orkestara, te da je izgrađen put za buduće saradnje i projekte koje finansira Evropska Unija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije