Predstavljen Zbornik radova "Islamski koncept mira, slobode i sigurnosti"

Fena
Predstavljen Zbornik radova "Islamski koncept mira, slobode i sigurnosti"
Prof. Mustafa Spahić istakao je da Zbornik radova "Islamski koncept mira, slobode i sigurnosti" svjedoči o nepobitnoj istini da je islamska zajednica u svakoj situaciji spremna "stati pred ogledalo, pred sobom i pred čitavim svijetom"

"Ona je spremna osuditi sve moguće negativne konotacije te suočiti s njima, javno i otvoreno", kaže Spahić.

Prof. Spahić, jedan od promotora Zbornika, čije je predstavljanje danas u Sarajevu organiziralo vojno muftijstvo, pojasnio je da je ova knjiga neka vrsta priručnika o slobodi i demokratiji, nasilju i terorizmu te da daje osnovne, suštinske informacije i sliku o islamu.

"Osam radova koje Zbornik sadrži, kompetentni su i, u pogledu tema koje obrađuju, dostojni ljudi", kazao je, dodajući da je Zbornik namijenjen svim ljudima koji kažu "da" miru i istini, a "ne" nasilju, nepravdi, neistini te bilo kojem obliku diskriminacije i manipulacije.

Naglasio je da naslov Zbornika sadrži tri riječi, mir, slobodu i sigurnost, bez kojih je život čovječanstava nemoguć.

"Ljudi danas, ne samo da ne poznaju islam, već ne poznaju niti filozofiju niti jednu religiju svijeta, jer danas nema sistemskog obrazovanja", zaključio je Spahić i dodao da se sve svodi na društvene mreže, portale te da se radi o internet generaciji "čiji sloj obrazovanja ne prelazi dva milimetra".

Brigadni general dr. Kenan Dautović kazao je da će Zborniku prilikom njegovog predstavljanja pristupiti iz dva ugla, i to vojničkog i akademskog.

Ovaj, kako je rekao, Zbornik velike vrijednosti, donosi u fokus važne teme o kojima danas i muslimani, ali i oni koji to nisu, ne znaju dovoljno.

Istakao je da o islamu postoji stereotip kao religiji koja u sebi nosi neke nasilne elemente.

"Zbornik, odnosno autori članaka, pojašnjavaju na vrijedan, akademski i vrlo jednostavan način da to nikako ne može biti spojivo sa islamom niti muslimanima kao sljedbenicima ove vjere", rekao je Dautović.

Zaključio je da se radi o dobrom štivu i za same muslimane koje im pomaže da bolje razumiju izazove s kojima se danas susreće međunarodna zajednica.

Prof. dr. Enes Durmišević pojasnio je da je Zbornik zbir nekoliko tekstova značajnih bošnjačko-muslimanskih autora, od reisu-l-ulema do njegovog savjetnika za medije, koji, između ostalog, govore o sekularnim i dogmatskim temama.

Napomenuo je da je glavni cilj objavljivanja ove knjige da se građani, u svjetlu svih nedavnih događanja u zemlji, ali i regiji, informiraju o islamu i zajednici bošnjačkih muslimana te da se razjasne neke stvari koje su možda predstavljene u pogrešnom svjetlu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije