Predstavljen poseban roman: "Mađarska rečenica" Andreja Nikolaidisa

Radiosarajevo.ba
Predstavljen poseban roman: "Mađarska rečenica" Andreja Nikolaidisa
Radiosarajevo.ba / Promocija romana Mađarska rečenica
U prisustvu velikog broja ljubitelja knjige, Izdavačka kuća Buybook predstavila je novo izdanje.

Riječ je o romanu Mađarska rečenica  Andreja Nikolaidisa, crnogorskog pisca bh. porijekla, autora kojeg s razlogom smatraju začetnikom savremene crnogorske književnosti.

Nikolaidis je napisao nesvakidašnje djelo - roman u samo jednoj rečenici.

Tu rečenicu koja je "protegnuta baš kao i izbjegličke priče", autor misli u vozu na relaciji Budimpešta – Beč.

Promotor knjige Ahmed Burić o ovom romanu je na promociji rekao sljedeće: 

"Bez vizija o vlastitim budućnostima Europom tumaraju kolone izbjeglica, postrojavaju se vojske, malim festivalima spektakla svakodnevice, bombardiraju nas mediji. Životi su nam mali. I kako se kao pisac postaviti pred takvom situacijom: upustiti se u grandiozni/grandomanski poduhvat od hiljadu stranica u kojem pisac saspe sve što zna i sve što što ne zna, ne izbjegavši pritom onu mučnu ulogu sveznajućeg pripovjedača, ili krenuti 'drugom stranom'? Drugim putem, eksperimenta u kojem ta, jedna mađarska rečenica , barokna kako je zove pokojni Peter Esterhazy, istovremeno biva staništem pripovijedanja, ali i ona zlokobna žica, koja ograđuje granice, omeđujući prostor naših doživljaja, našega uma. Žalobna igra, podnaslov Mađarske rečenice uvodi nas u srednjoeuropski blues, koji, zapravo pletu dva glasa: Joey, koji donosi izgubljeni tekst Waltera Benjamina, i sam Benjamin, taj ahasverski anđeo i zaštitnik svih onih koji su jednom nasilno pomjereni iz svoga prirodnog staništa, a nisu pobjegli dovoljno daleko, da bi nestali ili bili osuđeni na vječitu potragu oaze slobode."

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. u Sarajevu. Napisao je romane Mimesis, Sin, Dolazak, Odlaganje. Parezija, ogled Homo Sucker: Poetika Apokalipse i još nekoliko knjiga. Dobitnik je nagrade Europske unije za književnost 2011. Njegovi romani objavljeni su na četrnaest europskih jezika, između ostalih engleski, njemački, italijanski i turski

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije