''Bajka o muzejskom kraljevstvu'' djeci približava kulturno naslijeđe BiH

S. Š. J.
''Bajka o muzejskom kraljevstvu'' djeci približava kulturno naslijeđe BiH
Predstavljanjem slikovnice ''Bajka o muzejskom kraljevstvu'' počela je manifestacija ''Mjesec muzeja'' u okviru koje će Historijski muzej Bosne i Hercegovine tokom novembra predstaviti svoje aktivnosti.

Direktorica muzeja Elma Hašimbegović na konferenciji za medije je kazala da će djeci u narednom periodu biti približena muzejska djelatnost.

"Historijski muzej drugi put organizira Mjesec muzeja, a osim slikovnice tokom novembra ćemo otvoriti i brojne izložbe, te organizirati radionice za djecu i odrasle, diskusije i promocije. Novembar je za nas važan, obzirom da smo osnovani tog mjeseca 1945. godine. Prvu izložbu smo imali također u novembru, 1966. godine. A tada je i Dan državnosti naše zemlje, koju Historijski muzej BiH baštini u svojoj tradiciji.

Nije iznenađenje da počinjemo sa bajkom jer je posvećena najmlađim članovima našeg društva. Željeli smo kroz muzejske eksponate djeci približiti bh. historiju i naše kulturno naslijeđe", dodala je Hašimbegović.

Autorice slikovnice su Elma Hodžić i Sanela Husić Musabašić.

"Željeli smo predstaviti priču koja ne govori samo o teškom aspektu naše prošlosti. Svaki muzejski eksponat je priča za sebe, a set eksponata koje sam odabrala bilo je potrebno smjestiti u u muzejsko kraljevstvo koje je jednog nepoznatog dana ostalo zaleđeno. Eksponati su u bajci dobili ruke, noge i karakter kako bi djeci bili zanimljivi. Također, teško je bilo objasniti djeci da razlog zbog kojeg je muzej hladan, i zbog kojeg nemamo grijanje nije nerad uposlenika, već posljedica duboke političke-društvene krize", pojasnila je Hodžić.

Ilustratorica Sanela Husić Musabašić je kazala kako je dobila zadatak da kreira maskote koje će Muzej predstaviti i u budućnosti.

"Uživala sam čitajući i poslije stvarajući likove, jer sam sa njima proživljavala kompletnu avanturu opisanu u bajci. Onako kako su djeca ugrijala muzej u slikovnici, nadam se da ćemo ga i mi ugrijati postajući dio muzejske porodice", izjavila je Husić Musabašić.

Aktivnosti u okviru ''Mjeseca muzeja'' nastale su kroz saradnju Historijskog muzeja BiH s domaćim i regionalnim partnerima, Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Asocijacijom arhitekata BiH, Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te Udruženjem ''Dajte nam šansu''.

Čitav projekt, naišao je na finansijsku podršku Balkanske mreže muzeja i Fondacije ''Kulturno naslijeđe bez granica'', čija je predstavnica Aida Vežić medijima rekla kako je slikovnica "sjajan primjer individualnog entuzijazma i želje za pozitivnom promjenom". Za projekat je izdvojeno 4.000 eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije