MESS: Predstavljanje kreativnih radova projekta Shift Key

Radiosarajevo.ba
MESS: Predstavljanje kreativnih radova projekta Shift Key
Foto: MESS / Čekanje

Kreativni radovi projekta Shift Key nastalog u okviru programa Kreativna Evropa i ove godine bit će dio Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U ovaj projekat uključeno je pet inovativnih evropskih pozorišnih festivala, iskusnih u radu na razvijanju talenata umjetnica i umjetnika, a Festival MESS kao predstavnik Bosne i Hercegovine ima ulogu projektnog lidera. Projekat se implementira u partnerstvu s festivalima iz Velike Britanije (BE Festival CIC), Španije (Teatrako Teatro Elkartea), Italije (Associazione Culturale Area06) i Holandije (Stichting Its Festival).

Projektom SHIFT KEY izabrano je 12 umjetnika i/ili umjetničkih trupa, na temelju njihovog trenutnog statusa, rada i tema kojima se bavi, koji će imati podršku zajedničkog rada tokom 2019. i 2020. godine. Projektom se nastoji pomoći njihov umjetnički rast i etabliranje, osnažiti njihove kapacitete i predstaviti ih u umjetničkim krugovima i kulturnoj industriji. Kroz niz različitih aktivnosti, od rada s mentorima, podrškom u nastupima na festivalima, te promocijom umjetnika, festivali će dodatno promovirati sopstveni rad i osnažiti svoje prisustvo na evropskoj sceni.

Video-muzičkim performansom „Fluidnost života" otvoren 59. MESS!

U okviru 59. izdanja festivala MESS svoj rad predstavit će Mokhallad Rasem, irački glumac i režiser s belgijskom adresom. Rasemov rad je snažan, univerzalan i tvrdoglavo optimističan. Svojim projektima pokazuje senzibilitet ka temama nasilnog napuštanja doma, koje je i sam prebrodio kao posljedicu rata u Iraku. Sa predstavama Revolucija tijela i Čekanje, Rasem i belgijska trupe Toneelhuis dočaravaju uloge porijekla u načinu na koji svijet gleda na nas, posebno se fokusirajući na vlastito porijeklo i njegov utjecaj na njihov život nakon emigracije.

Revolucija tijela istražuje temu Arapskog proljeća i efekat slika iz Maroka, Tunisa, Iraka i Sirije na osobe koje vode porijeklo iz tih zemalja. Na koji način one reagiraju kada čuju vijesti o članovima porodice koji su ostali u tim zemljama? Kroz gerila ples, tri umjetnika ispituju kako tijelo reaguje na strah i nasilje.

"Mala raja" na otvaranju malog MESS-a: Dječija prava su naša super moć

Čekanje istražuje na koji način i pod kojim okolnostima ljudi čekaju i situacije u svijetu koje tjeraju ljude na čekanje. Pisma, papira, smrti, Boga, boljih vremena...(30. septembar, ponedjeljak  u 21 sat u Pozorištu mladih Sarajevo).

Čekanje - undefined

Foto: MESS: Čekanje

59. MESS: Tri predstave koje svakako vrijedi pogledati

U okviru projekta Shift Key Thomas Steyaert, belgijski umjetnik sa sarajevskom adresom će u Historijskom muzeju, danas predstavlja prezentaciju SHUFFLE #1 koja je rezultat petodnevne radionice u kojoj su učestvovale osobe sa različitim poteškoćama. Radionica se bazirala na istraživanju različitih apstraktnih ideja iz konteksta bh. politike i osmišljavanju zbirka izvedbenih radnji ili pejzaža s potencijalom za višetrukim čitanjima. Ova prezentacija, između ostalog, ima za cilj pokazati inkluzivni karakter Festivala MESS (Shift Key prezentacija: SHUFFLE #1, 29. septembra, nedjelja u 18 asti Historijski muzej Bosne i Hercegovine).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije