Predstave iz BiH na festivalima u Temišvaru i Novom Sadu

Radiosarajevo.ba
Predstave iz BiH na festivalima u Temišvaru i Novom Sadu
Predstave “Brašno u venama“ i “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ nalaze se na gostovanjima na značajnim festivalima.

Predstava “Brašno u venama“ reditelja Borisa Liješevića gostovat će večeras na Internacionalnom teatarskom festivalu TESZT u Temišvaru. Nakon Temišvara, predstava će svoju turneju nastaviti 27. maja u Novom Sadu na 61. izdanju festivala Sterijino pozorje, a dan kasnije, na istom festivalu će igrati još jedna predstava Scene MESS, “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ reditelja Dine Mustafića.

Ovogodišnje izdanje TESZT festivala ugostit će deset međunarodnih renomiranih ansambala, a igranje predstave “Brašno u venama“ nastale u koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra počinje večeras u 20 sati. Nastao 2007. godine s ciljem promocije multikulturalnosti i predstavljanja regionalne teatarske scene, ovogodišnji TESZT će u fokusu imati zajedničke kulturne, socijalne, psihološke i političke teme regiona, poput identiteta, odgovornosti i lične i kolektivne traume i pokušajima da se prevaziđu. Priču o emocionalnom jazu i nerazumijevanju generacija publici će predstaviti Kaća Dorić, Miki Trifunov, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Predstava Dine Mustafića i Biljane Srbljanović, “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ prvi je projekat Udruženja Art Hub – Centra za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo. Ova dokumentarističko-ispovjedna predstava bavi se fenomenom granice koji je na Balkanu prisutan u političkom, administrativnom i psihološkom smislu, a poseban fokus je na odnosu Bosne i Hercegovine i Kosova, koji je vrlo politički i etnički složen. Ovu za region veoma aktuelnu temu, publici će predstaviti glumačka ekipa koju čine Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Armend Smajli, Adriana Matoshi i Jusuf Brkić.

Festival Sterijino pozorje osnovan je 1956. godine kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera. Svake godine na festivalu učestvuju pozorišta iz svih zemalja regiona sa predstavama rađenim prema tekstovima jugoslovenskih pisaca. Tokom pet decenija svog postojanja, Pozorje je utemeljilo i razvilo niz poslova značajnih za jugoslovensku pozorišnu kulturu i postalo važan i pouzdan instrument za identifikovanje i verifikovanje scenskih i dramskih vrijednosti te umnogome oslonac naučne i teorijske misli o pozorištu i drami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije