Predstava “Umri muški”: Eva, Bruno i Mario zajedno na sceni 30 godina

Radiosarajevo.ba
Predstava “Umri muški”: Eva, Bruno i Mario zajedno na sceni 30 godina
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije uoči predstave "Umri muški"

Za sve koji vole sjajnu komediju, a žele iznenaditi svoje životne saputnike za Valentinovo i 14. februar, Kamerni teatar 55. je odličan izbor -  Eva, Bruno i Mario u briljantnoj interpretaciji Tatjane Šojić, Admira Glamočaka i Senada Bašića, po ko zna koji put će vas sigurno nasmijati u fantastičnoj predstavi „Umri muški“.

Najduže izvođena predstava u historiji bh. teatra "Umri muški" prvi put je izvedena prije skoro 30 godina, 14. februara 1990., kao diplomska predstave glumice Tatjane Šojić, od kada je na redovnom repertoaru Kamernog teatra 55, gdje odavno uživa status kultne predstave.

Tatjana Šojić, koja igra briljantnu Evu, od 1990. nije prestala puniti salu Kamernog teatra 55 i doživjela je skoro 3.000 izvođenja postavši najizvođenijom bosanskohercegovačkom predstavom svih vremena.

“Ovu predstavu 30 godina igramo, to je fakat, i to uvijek pred punom salom. Treba se radovati svemu što traje, a u ovom našem poslu ljubav ne jenjava. Način na koji igramo svih 30 godina je jednak onome kako smo je stvarali 1990. - bili smo mladi i puni znatiželje, strahopoštovanja prema glumačkoj profesiji, puni ljubavi o strasti.

Sa našom zrelošću se to strahopoštovanje pretvorilo u poštovanje nas jednih prema drugima i prema publici. Sretna sam što imam ovakve parnere na koje se mogu uvijek osloniti. Ova predstava je duže od pola mog života kao dio mene i dio ovog teatra”, kazala je poznata glumica na konferenciji za medije koja je organizirana u Kamernom teatru 55.

Kako su kazali, predstava „Umri muški“, koja na komičan način govori o muško-ženskim odnosima, isključivo zahvaljujući neprekidnom interesu publike postala je kultna predstava Kamernog teatra 55.

„Ovo je vedra i nepretenciozna predstava koju igramo oslanjajući se jedni na druge, uz puno poštovanje prema publici. To je, ukratko, manifest predstave „Umri muški“, dodao je Admir Glamočak, koji u predstavi igra Brunu.

U ulozi Marija u briljantnoj interpretaciji na sceni će se u petak navečer pojaviti i Senad Bašić, jedan od junaka čije replike njihovi brojni fanovi, koji su predstavu gledali i po deset, petnaest ili dvadeset puta, znaju napamet, uvijek u njima otkrivajući novu istinitost, životnost i duhovitost.

„Igrajući ovu predstavu, razvilo se i ovo veliko prijateljstvo između Tanje, Atka i mene. Uvijek dolazimo pozitivni da je odigramo. Svaka repriza ima svoj poseban začin. Predstava je doživjela vrstu marketinga “od uha do uha”, što je najbolji marketing. Ova predstava živi u dvije države, započela je u Jugoslaviji, a nastavila se u nezavisnoj BiH. Njena nepretencioznost je u tome što ona samo hoće da zabavi publiku“, podvukao je Bašić.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović je, prije svega kao kolega, čestitao Tatjani Šojić, Senadu Bašiću i Admiru Glamočaku na uspjehu predstave čije je nastajanje gledao na Akademiji scenskih umjetnosti.

Predstava će u ovoj godini imati i mini turneju po regionu, najavio je Hadžihafizbegović.

Šojić je, na kraju konferencije za medije  objasnila kako je uopće došlo do toga da se igranje diplomskog ispita održi van zgrade.

„Sasvim neki trivijalni razlozi su doveli do toga da zamolimo Kamerni teatar 55 da nam dopusti da radimo u njihovim prostorima umjesto na Akademiji scenskih umjetnosti. Tako je sve počelo“, dodala je Šojić.

Predstava „Umri muški“ na repertoaru je u petak, 14. februara, u 20 sati.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije