Predstava Fistik premijerno pred publikom u Sarajevu 9. februara

J. Ć.
Predstava Fistik premijerno pred publikom u Sarajevu 9. februara
Pedesetak godina nakon što je prema Molijerovom "Skapinu" napisan tekst "Fistik", po kojem će kasnije biti snimljena i čuvena serija "Karađoz", u Narodnom pozorištu Sarajevo urađena je savremena adaptacija nekadašnjeg teksta.

Na poziv Narodnog pozorišta za odavanje počasti Reihanu Demirdžiću i Jurislavu Koreniću, Almir Imširević napisao je tekst "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" koji će biti postavljen na sceni ovog teatra pod redateljskom palicom Admira Glamočaka, a premijerno izveden u petak 9. februara 2018.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović smatra da je ova predstava jedna vrsta omaža velikom pozorišnom filmskom glumcu i scenaristi Rejhanu Demirdžiću, jer se u ovoj godini obilježava i 30 godina od smrti ovog velikoga umjetnika.

"U predstavi ćete vidjeti na koji način je reditelj vrlo vješto koristio autentičan glas ovog velikog glumca koji je zaista utkao sve ono što je kreativnost i umjetnost u sarajevski duh, a ova predstava na jedan poseban način govori o tome. Inspiracija ovog djela je bazirana na djelu Fistikovi šejtanluci, Jurislava Korjenića i Rejhana Demirdžića, koja je imala premijerno izvođenje 1972. godine. U predstavi su glumili Josip Pejaković, Rejhan Demirdžić, Aco Mičić, Gordana Magaš i drugi umjetnici", istaknula je Hašimbegović.

Ova predstava je bila predložak onome što je bila osnovna inspiracija i kreativna vodilja dramskom piscu Almiru Imšireviću koji je našao jedan nepresušni izvor kreativnosti i zanijevši se u ono što je inspiracija ovog djela, unio je sebe i stvorio jedno novo djelo, a to je upravo ova nova predstava.

Fistik_NPS_RSA4.JPG - undefined

"Na poziv Admira Glamočaka prihvatio sam se rada na ovome tekstu koji sam iščitavajući ga odlučio kao i svaki pisac dorađivati, ispravljati i igrati se s tekstom zato što je jako duhovit i zato što nudi tu vrstu igre te sam jako brzo i završio s novim tekstom“, rekao je Imširević.

Admir Glamočak se osvrnuo na muziku u predstavi za koju je zadužen Dino Šukalo.

„Mi smo napravili jednu muzičku kutiju u kojoj smo pokušali utkati sve naše emocije. Ono što mene jedino zanima jeste glumački ansambl bez kojeg ne bih mogao pokrenuti tu muzičku kutiju i nadam se da ono što bude izašlo iz te kutije, što publika bude vidjela, čula i osjetila da će biti lijepo ako odluče doći i vidjeti našu predstavu", kazao je Admir Glamočak.

Priliku za prvu veliku ulogu dobio je mladi glumac Vedran Đekić, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kome je povjerena uloga Fistika.

U predstavi pored Vedrana Đekića igraju Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek i Deni Mešić.

Fistik_NPS_RSA3.JPG - undefined

Za scenu i kostime zadužena je Lejla Hodžić.

Premijera predstave bit će 9. februara, a zainteresiranost publike sve više raste.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije