Predivan koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Predivan koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sa veličanstvenog koncerta Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je Sarajevska filharmonija održala koncert na kojem je izvedena atraktivna Carmen svita za gudače i udaraljke, te predivna Serenada op. 22 A. Dvoraka.

Izvedene su poznata baletna Carmen svita za gudače i udaraljke Rodiona Shchedrina, bazirana je na genijalnim temama Bizetove opere Carmen, te ništa manje poznata Serenada op. 22 za gudače Antonina Dvoržaka, lepršavo i veselo djelo ispunjeno srećom i optimizmom koji su prožimali Dvoržakov život u to vrijeme.

Kompozitor je ovo djelo komponovao u samo dvije sedmice maja 1875. godine i do danas je ostalo jedno od njegovih popularnijih orkestarskih djela.

Oduševljena publika ovacijama je nagradila orkestar i soliste na udaraljkama. A oni su im podarili bis - veoma energičnu kompoziciju za udaraljke ‘Impact’ kompozitora Chan Wing Waha.

Orkestar je predvodila maestra Samra Gulamović, a solisti na udaraljkama su bili Irfan Kamenjašević, Samir Ismić, Edin Hadžagić, Faruk Jahić.

Nastupila je i gošća iz Slovenije Barbara Kresnik, koja je svojom energijom oduševila sarajevsku publiku. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije