Praznik umjetnosti u Visokom: Počinje manifestacija "Dani Zaima Muzaferije"

E. H.
Praznik umjetnosti u Visokom: Počinje manifestacija "Dani Zaima Muzaferije"
U prostorijama Gradskog kina u Visokom, danas je predstavljen program 14. po redu manifestacije Dani Zaima Muzaferije, koja se svake godine u novembru održava u Visokom, u čast jednog od velikana bh. glumišta.

Kao i svake godine, organizatori ove manifestacije Udruženje Ars Tragovi iz Visokog pripremilo je bogat kulturni program, koji će publici biti predstavljen u razdoblju od 22. novembra do 25. novembra.

"Zadovoljstvo mi je što po 4. put u Visokom možemo predstaviti manifestaciju u čast velikana bh. glumišta Zaima Muzaferije. Kao i prethodnih i ove godine nas očekuje bogat program tokom kojeg ćemo se na najbolji način prisjetiti Zaima Muzaferije, kroz umjetnost i kulturu koja je bila njegov život. I ove godine nas očekuje značajna izložba slika, a ovog puta riječ je o slikama Ismeta Mujezinovića, slavnog bh. umjetnika. Nakon toga poseban značaj ima projekcija filma Scream for me, Sarajevo, visočkog autora Tarika Hodžića, te brojni drugi sadržaji koji kompletiraju ovogodišnji program", istaknuo je Rasim Kadić, predsjednik uruženja Ars Tragovi, koje organizira manifestaciju Dani Zaima Muzaferije u Visokom.

On je dodao i kako, pored izložbi, posjetioce očekuje mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja, kao što je jazz koncert AT Tria (Adnan Teskeredžić Trio), te projekcija filmova za djecu i odrasle, predstava i mnogo ugodnog druženja.

"Velika čast mi je ukazana da sam i ove godine dio ove značajne msnifestacije. I ove godine sam autor postavke izložbe, a sada nas očekuje predstavljanje slika Ismeta Mujezinovića. Na taj način bit će prikazan opus jednog od slavnih umjetnika koji su obilježili umjetnost 20. vijeka u BiH", pojasnio je Mehmed Klepo, autor postavke izložbe slika Ismeta Mujezinovića na ovogodišnjoj manifestsciji Dani Zaima Muzaferije.

Također, po 14. put Teatar Total iz Visoko, koji je utemeljio upravo Zaim Muzaferija, a koji danas vodi njegov sin Jesenko, predstavit će jednu od predstava iz svog repertoara. 

Ovog puta riječ je o predstavi Nesporazum prema tesktu Alberta Camusa i posebno nam je drago da ponovo imamo djela domaće produkcije. 

 

Program 14. manifestacije Dani Zaima Muzaferije

Srijeda, 22. novembar

18.00 - Prijem i otvaranje manifestacije - Zavičajni muzej Visoko:

  • Otvaranje manifestacije, obraćanje organizatora, promotora, posebnih gostiju, autora;
  • Promocija kataloga Tragovi s prošlogodišnje manifestacije;
  • Izložba izabranih slika Ismeta Mujezinovića i promocija kataloga (izložba traje do 3. 12. 2017.);

20.00 - Koncert AT Trio, jazz orkestar Sarajevo - Galerija LIKUM 76;

Četvrtak, 23. novembar

19.00 - Nesporazum, predstava Teatra Total Visoko, po tekstu Alberta Camusa, premijera - Gradsko kino Visoko;

Petak, 24. novembra

19.00 - Scream for me, Sarajevo, film Tarika Hodžića - Gradsko kino Visoko;

Subota, 25. novembra

11.00 - Crtani film za djecu iz osnovnih škola - Gradsko kino Visoko;

19.00 - Ljubavi Džordža Vašingtona, predstava Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, po tekstu Mire Gavrana - Gradsko kino Visoko;

21.00 - After party - Galerija LIKUM 76;

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije