Pravo ljudski: Selektorica Lamia Šabić o festivalu koji pomjera granice

V.A.Z.
Pravo ljudski: Selektorica Lamia Šabić o festivalu koji pomjera granice
Pravo Ljudski / Foto: Tamara Fuente
Jedan od specijalnih događaja na ovogodišnjem festivalu "Pravo ljudski," zbio se u subotu navečer u Umjetničkoj galeriji BiH.

Tu je upriličena projekcija dva kratka eksperimentalna filma,  umjetničke grupe Ojoboca koju čine Anja Dornieden i Juan Davida González Monroy. Oni su publiku  uveli u pojam  hororizma u kojem autori dodatno manipuliraju prostorom i zvukom koristeći svjetla i ogledala, da bi se stvorila nelagoda. 

O ovoj nesvakidašnjoj projekciji razgovaramop sa selektoricom festivala Pravo ljudski, Lamiom Šabić: 

"Utisci su intenzivni i jaki nakon svakog njihovog rada. Prvi put smo se sa  Ojobocom upoznali prošle godine na festivalu, kada smo prikazali njihov kratki film, nakon čega smo ostali u posebnom stanju.  Njihov rad treba da vas kao gledaoca dovede u određeno iskustvo, dalje od pukog sjedenja i gledanja filma. Oni vas zaista "natjeraju" da osjetite njihov rad. Dva kratka filma koja smo vidjeli ove godine oni zapravo nazivaju performansom. Pored toga što puštaju film sa 16-mm projektora, oni  izazivaju  neku vrstu stimulansa kroz zvuk i svjetlo. Na takav način gledaoca "natjeraju" da se otvori prema riječima koje su u njihovim filmovima veoma bitne. Taj glas koji čujemo u filmu je kao naš unutrašnji glas koji je bio skriven". 

Pitamo našu sugovornicu zbog čega je važno za publiku na festivalu Praco ljudski, ali i inače publiku u BiH, da ima priliku vidjeti i doživjeti ovakve eksperimente:.

"Vrlo je bitno, posebno što nemamo često priliku da vidimo i upoznamo ljude koji se na ovakav način bave filmom. Ja  lično volim da ulazim u teritorije u koje  inače nemam priliku da ulazim, tako da za mene lično ovo predstavlja rad na sebi, ali i zadovoljstvo što festival nešto ovako može pružiti publici. Bez obzira što smo čuli i reakcije da im je ovo previše, da im se nije svidjelo ili nisu znali kako da se nose, ja sam opet presretna", kaže. 

Na ovogodišnjem Pravo ljudski festivalu, Lamia Šabić je selektorica nekoliko programa, među kojima je najvažniji Extra muros - takmičarski program. S obzirom da je i sama mlada redateljica, pitamo kako je proces selekcije utjecao na nju. 

"Meni je prvo put da selektiram filmove i to sam uradila uz podršku direktorice Kumjane Novakove koje me je uputila na taj proces. Bilo je teško, ali i lako jer mogu reći da zaista osjećam senzibilitet i dušu ovog festivala. Program Extra muros  služi kao platforma autorima za njihov prvi ili drugi dokumentarni film i daje glas onima koji su hrabru. To su autori koji možda nemaju  savršene filmove  iz svakog aspekta,  ali imaju vrlo jak individualni glas i imaju hrabrosti da puste taj glas. Danas malo ko osjeća slobodu da bude glasan sa svojim individualnim glasom. To je ono što u selekcija Extra muros"  meni kao autirici daje dodatnu inspiraciju" kaže Lamija Šabić. 

Festival Pravo ljudski traje još u nedjelju i ponedjeljak. ulaz na sve programe je besplatan, a preporučujemo vam da se informišete o rasporedu na linku:  Programa festivala

 

  

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije