Praizvedena nova djela kompozitora Ivana Čavlovića

V.A.Z.
Praizvedena nova djela kompozitora Ivana Čavlovića
Radiosarajevo.ba / Gudački kvartet AMAS izvodi djela Ivana Čavlovića

U međunarodnoj javnosti poznat kao vrstan muzikolog, prof. dr. Ivan Čavlović sve je prisutniji i kao savremeni kompozitor. 

Njegov opus danas sadrži 42 muzička djela, među kojima je jedna simfonija, dva klavirska koncerta, mnoštvo kompozicija za kamerne sastave i soliste, i opera Srebreničanke.

Zanimljivo da je ovaj umjetnik, kako i sam ističe, svoj puni autorski zamah doživio tek nakon odlaska u mirovinu nakon višedecenijske uspješne profesorske i muzikološke karijere na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.  

Neke od kompozicija koje je Čavlović skladao u posljednje vrijeme, praizvedene su na koncertu koji je održan 24. januara na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 

Čavlovićevu muziku izvodile su violinistice  Tamara Arsovski, Aida Dajić,  Alma Dizdar; Emina Dajić na violi,  Belma Alić na violončelu, te pijanisti Miron Konjević i Zerina Šabotić.

Prisustvo Ivana Čavlovića kao kompozitora na muzičkoj sceni Bosne i Heregovine, izuzetno je dragocjeno i primijetno. Iz raznih razloga, u našoj je kulturi savremena umjetnička kompozicija zapostavljena, a trenutno je aktivno tek nekolicina stvaralaca.  Rad kompozitora nije adekvatno potican ni vrednovan od strane institucija. Prekid stvaralačkog kontinuiteta tokom rata, te odlazak nekih kompozitora u druge zemlje, i danas ima svoje posljedice. Stoga je predstavljanje Čavlovićevih djela kvalitetan umjetnički doprinos cjelokupnoj muzičkoj literaturi naše zemlje.

"Produkcija mojih novih djela je vulkanska, da li u boljini, ne znam, ali naprosto moram u vlastitoj organizaciji obavijestiti publiku da sam na stvaralački nov način - živ", napisao je autor povodom sinoćnjeg koncerta. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije