Poziv za prijavu na laboratorij kreativnog dokumentarnog filma

Radiosarajevo.ba
Poziv za prijavu na laboratorij kreativnog dokumentarnog filma
Oficijelni vizual / ACTive #3

Pravo Ljudski i DokuFest, u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti u Skopju, Filmskim centrom Crne Gore i Underhillfestom, uz velikodušnu podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) raspisuje poziv za treći laboratorij kreativnog dokumentarnog filma ACTive i poziva sve mlade kreativce, umjetnike i umjetnice, režisere i zaljubljenike u filmsku umjetnost, da se prijave i iskuse dvanaestodnevni proces učenja, promišljanja i stvaranja kreativnog dokumentarnog filma.

Polazeći od fascinacije i inspiracije životom, idejom o njegovoj organskoj i izvanrednoj estetici otjelotvorenoj u pričama koje svakodnevno kreira, ACTive želi okupiti mlade autore i autorice uz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore i/ili Albanije u raznolikom i bogatom obrazovnom programu, koji im nudi mogućnost, te razvoj kreativnih, teorijskih i zanatskih alata i vještina da takve priče iz vlastitog okruženja transponiraju u umjetnost kreativnog dokumentarnog filma. 

ACTive #3 u potrazi je za 16 mladih ljudi sa izraženim zanimanjem i strašću za dokumentarnim pričama i kreativnim idejama, koji trenutno rade na kratkom filmu ili bi htjeli da ga snime, a dolaze iz društvenih kontekstâ ili područjâ zanemarenih u filmskoj industriji. 

Nakon selekcijskog procesa, 16 mladih filmskih entuzijasta između 18 i 25 godina, koji govore engleski jezik i dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore i/ili Albanije, imat će priliku da učestvuju u intenzivno, bogatom i raznovrsnom obrazovnom programu koji će se dešavati u Skopju (Sjeverna Makedonija) i Podgorici (Crna Gora).

U perodu od 1. do 12. aprila, 2019. godine, mladi filmaši razgovarat će i raditi sa značajnim filmskim stručnjacima iz cijele Europe, i zajedno s njima proći će cjelokupan filmski proces, počevši od kreativnog pisanja i razvoja ideje, preko snimanja, pa sve do montaže i postprodukcije.

Cilj ACTive #3 jeste da prikupi mlade entuzijaste koji iza sebe imaju završene projekte ili pak žele da unaprijede tekuće ideje i radne procese, kako bi kroz iskustvo pohađanja ove škole obogatili svoja znanja, iskustva, vještine i kreativni potencijal. Iako otvoren za sve, ACTive #3 želi posebno na prijavu ohrabriti mlade koji ne pohađaju formalno obrazovanje i dolaze iz manjeg gradova i/ili ruralnih sredina. 

ACTive #3 poziva sve zainteresirane da se prijave do 15. marta, 2019. godine, poslavši online aplikacijsku formu uz ostale obavezne dokumente koji su navedeni na njenom dnu na: apliciram@pravoljudski.org. Organizatori pokrivaju troškove učešća, uključujući put, hranu i smještaj, kao i sve produkcijske troškove.

Prijavite se i pođite s nama na uzbudljivi put učenja, istraživanja i kreiranja umjetnosti kreativnog dokumentarnog filma!

Više informacija na http://pravoljudski.org/, http://dokufest.com/, http://makedox.mk/.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije