Poziv studentima za radionice u Historijskom muzeju BiH

Radiosarajevo.ba
Poziv studentima za radionice u Historijskom muzeju BiH
Foto: Historijski muzej BiH / Historijske osmice – 1968.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fakultetom političkih nauka u Sarajevu i Asocijacijom studenata Fakulteta političkih nauka "Spona" u sklopu manifestacije Mjesec muzeja organizirat će 13. novembra 2018. godine javno predavanje i radionice pod nazivom Historijske osmice – 1968. posvećene 50. godišnjici od studentskih protesta.

Javno predavanje bit će organizirano u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine na temu 50 godina studentskih protesta 1968. s početkom u 13 sati.

Ona za cilj ima potaknuti zajedničku raspravu o događajima onda i danas, kako bi se iz ugla 1968. godine otvorila pitanja razlika i sličnosti sa današnjim stanjem. Refleksija na čuvenu 1968. godinu bila bi iskorištena za debatu o problemima iz 2018. godine poput studentskog standarda, aktivizma, političkih i društvenih problema studenata, ali i oblika organiziranja borbe za sopstvena prava i pitanja studenata.

Od 15 do 17 sati za studente Fakulteta političkih nauka bit će organizirane interaktivne radionice u okviru ciklusa radionica Historijske osmice, gdje će se dosadašnja znanja, iskustva i potrebe studenata na kreativan način prezentirati i vizualizirati u formi Manifesta studentskih zahtjeva 2018.

Pored toga, studenti će imati priliku da rade na izradi transparenata, letaka, parola i drugih oblika protestne i aktivističke ikonografije koja će po završetku radionica u 18 sati biti postavljena u holu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, gdje će rezultati zajedničkog rada studenata ovog fakulteta biti vidljivi svim zainteresiranim do kraja sedmice, uz čitanje Manifesta studentskih zahtjeva 2018. godine.

Inače, manifestacija Mjesec muzeja se već tradicionalno, treću godinu obilježava u novembru, mjesecu kada je osnovan i otvoren Muzej, a ove godine, njeni su programski sadržaju posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja.

Također, jedna od bitnih komponenata ovogodišnjeg Mjeseca muzeja jeste upravo uvezivanja Historijskog muzeja sa drugim, društveno odgovornim institucijama, kao što je Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije