Poučno i potresno: Mjesta stradanja kao spomenik najtežim danima

Fena
Poučno i potresno: Mjesta stradanja kao spomenik najtežim danima
U galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli je otvorena izložba fotografija "Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)", koju je organizovao Centar za nenasilnu akciju (CNA) s uredima u Sarajevu i Beogradu.

Organizatori ističu da su na ovoj izložbi radili godinama, istraživali, fotografisali kako bi dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. U BKC-u je izloženo 50 fotografija.

Jedan od dvojice autora izloženih fotografija, aktivista CNA Nenad Vukosavljević istakao je da je izložba jako dobro prihvaćena i suprotno očekivanjima bilo je veoma malo negativnih reakcija, a jako puno pozitivnih, ocjenjujući da je poučna i potresna.

"Želja nam je bila da izložbom potaknemo javni diskurs o tome na koji način se sjećamo šta se dogodilo. Htjeli smo da otvorimo na jedan način priču o tome, a da nikoga ne optužujemo, povređujemo, guramo prst u ranu, već da iskreno probamo da nađemo način sjećanja koji uključuje poštovanje žrtava svih strana i zajedničko sjećanje koje nije selektivno", ističe on.

Drugi autor fotografija, član CNA Nedžad Horozović naglašava da su kroz rad na izgradnji mira i povjerenja na prostoru bivše Jugoslavije imali priliku da obiđu i vide mjesta stradanja i sjećanja na rat iz devedesetih, dodavši da je tako nastala potreba za dokumentovanjem sjećanja na rat u BiH.

Javnosti je ponuđen potjecaj da se propituje dominantni način tretiranja prošlosti kroz etničke projekcije, tvrdi on, dodavši da je ovo i proba za uspostavljanje sjećanja na prošli rat, koji će garantovati da se nepravda, bol i rat neće ponoviti.

Ukupno su dokumentovana 84 spomenika, prethodno već objavljena u publikaciji "Rat sjećanja", te je izbor tih fotografija predstavljen na izložbi. Horozović podvlači da su autori nastojali sačiniti neku vrstu reprezentativnog uzorka od spomenika koji su posvećeni vojnicima, civilnim žrtvama, a podignuti su za sve tri etničke grupe.

Izložba je do sada postavljana u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću, Beogradu i Beču, a nastavit će svoj put po drugim gradovima BiH.

Postavku će posjetioci moći vidjeti u tuzlanskom BKC-u do 4. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije