Uskoro u novom ruhu / Potpisan ugovor o obnovi Olimpijskog muzeja u Sarajevu

16. 05. 2018. u 14:05:00 Fena

Shares:0

Potpisan je ugovor o obnovi, završnoj sanaciji Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jednog od simbola i najreprezentativnijih objekata austrougarske arhitekture u gradu. Projekt je uradio arhitekta Ivan Štraus.

Gradonačelnik Abdulah Skaka izrazio je nadu da će februara iduće godine muzej u novom ruhu dočekati sportiste i goste Europskog omladinskog festivala (EYOF).

Gradska uprava na čelu sa Skakom pokrenula je ovaj projekt, a on naglašava da će iza aktuelne uprave ostati obnovljeni simboli Sarajeva među kojima i ovaj objekt.

Direktor muzeja Edin Numankadić, čovjek koji je tokom proteklog rata spasio eksponate, izrazio je zadovoljstvo što će budućim genercijama ostati jedini sportski muzej u BiH.

Podsjetio je na zvjezdane trenutke grada u vrijeme zimske olimpijade 1984. godine i dodao da je taj događaj obilježio Sarajevo 20. vijeka uz druga dva, također krupna, ali bolna istorijska iskustva - Sarajevski atentat i ratnu opsadu s početka devedesetih.

Potpisnici ugovora o obnovi Muzeja su direktor Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić i direktor Unigradnje, firme izvođača radova, Mustafa Duraković.

Kisić vjeruje, rekao je, da će projekat biti okončan u dogledno vrijeme i da će Muzej nastaviti da baštini tradiciju Sarajevske olimpijade.

Projekt obnove podržala je i Vlada Kantona Sarajevo (KS).

NEMA KOMENTARA