Posthumno priznanje za Luciana Pavarottija: Supruga i kćerka dolaze u Mostar

Anadolija
Posthumno priznanje za Luciana Pavarottija: Supruga i kćerka dolaze u Mostar
/ Nicoletta Mantovani (operachic)
Supruga Luciana Pavarottija – Nicoletta – s kćerkom planetarno poznatog tenora doputovat će 14. jula u Mostar i preuzeti međunarodnu nagradu "Mostar Peace Connection" koju će mu Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara posthumno dodijeliti.

Predsjednik upravnog odbora Centra za mir i multietničku suradnju Alija Behram ističe da se nagrada Pavarottiju dodjeljuje pod sloganom "Mostar ne zaboravlja prijatelje", što je duboko dirnulo čitavu obitelj Pavarotti koja će sa zadovoljstvo po priznanje doći u grad na Neretvi.

"Talijanski ambasador u BiH nam je prenio da je gospođa Pavarotti bila dirnuta, a ona i Lucijanova kćerka i cijela porodica duboko su zahvalni što se neko u Mostaru sjetio onoga što je za taj grad, a posebno mladost Mostara donirajući novac za izgradnju Muzičkog centra učinio Pavarotti", kazao je Behram.

Centar za mir je u proteklim godinama dodijelio niz svojih visokih priznanja istaknutim pojedincima koji su, kako naglašava Behram, bili zaslužni za širenje ideje mira, pomirenje i međuetničke suradnje i čije su poruke, riječi i djela vrlo prepoznatljive širom svijeta.

Dobitnici međunarodnog priznanja "Mostar Peace Connection", kako je podsjetio između ostalih su Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alojz Mock, Muhamed El Baradei i Irina Bokova .

"Njima će se 14. jula pridružiti dodjelom istog priznanja posthumno i tenor svjetskog glasa i humanista Luciano Pavarotti. On je svojim donacijama učinio da u Mostaru na ruševnom objektu nekadašnje škole u naselju Luka izraste Muzički centar Pavarotti koji će uskoro obilježiti 20 godina postojanja", naglasio je Behram, navodeći kako će iste večeri biti proglašeni ovogodišnji laureati Centra za mir "Mimari Mira".

Manifestacija će se održati u četvrtak 14. jula u neposrednoj blizini Starog mosta u Mostaru u večernjim satima. Pavarottijeva supruga će tokom dana posjetiti i Muzički centar "Pavarotti" u Mostaru kojeg je prije ravno 20 godina otvorio i Gradu poklonio Luciano Pavarotti.

Tim povodom danas su Muzički centar Pavarotti posjetili italijanski ambasador Ruggero Corrias i direktor Centra za mir Safet Oručević kako bi se na licu mjesta uvjerili u radove na obnovi infrastrukture Muzičkog centra.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije