Pronađena prije tri godine: Kako se čuva jedina slika Pabla Picassa u BiH

Radiosarajevo.ba
Pronađena prije tri godine: Kako se čuva jedina slika Pabla Picassa u BiH
Prije tačno tri godine veliku medijsku pažnju izazvala je objava da je u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici pronađeno slika "Glava muškarca", originalno djelo Pabla Picassa.

Uskoro su historičari umjetnosti utvrdili da je ovo djelo autentično, te je Kozarska Dubica vrlo brzo dospjela na naslovnice brojnih medija, koji su pisali o djelu koje spada nultu kategoriju i čiju vrijednost u novcu nije moguće procijeniti.

Tri godine poslije, ovo djelo dio je stalne postavke Narodne biblioteke, a zbog neprocjenjivog blaga ova biblioteka dobila je posebno obezbjeđenje, kako bi se originalna Picassova slika sačuvala, prenosi RTRS.

Direktorica Narodne biblioteke Kozarska Dubica Danijela Balaban kaže da su postavljeni alarmi, senzori, kamere i sve ostalo što je neophodno da bi grafika bila na bezbjednom mjestu.

Ovo originalno djelo jednog od najvećih svjetskih slikara, datira iz 1964. godine. Dio je legata koji je dubičkoj biblioteci poklonio narodni heroj iz Drugog svjetskog rata i dubički revolucionar Boško Šiljegović. On je kao istaknuti član Kominističke partije Јugoslavije, djelo dobio na poklon u Parizu.

Zbog Picassovog originala povećane su posjete dubičkoj biblioteci, a sam pronalazak djela utjecao je i na turističku promociju Kozarske Dubice, posebno u umjetničkim krugovima.

Dragan Јaćimović, predsjednik Skupštine općine ovog grada, istakao je da je za promociju Kozarske Dubice kao turističkog grada koji to postaje posljednju deceniju, veoma važno i ovo djelo u vlasništvu Narodne biblioteke.

Pikasova grafika ostaje u vlasništvu biblioteke, a njeno izlaganje u drugim prostorima obavlja se uz specijalno obezbjeđenje. U Dubici maštaju da dobiju poštansku marku sa motivima Picassovog djela, koje je proslavilo ovaj grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije