Michelangelo Pistoletto: Različitosti mogu spajati, a ne razdvajati

L. K.
Michelangelo Pistoletto: Različitosti mogu spajati, a ne razdvajati
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / U Historijskom muzeju BiH inaugurirano je djelo poznatog svjetskog umjetnika Michelangela Pistoletta

 U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u prisustvu velikog broja zvanica, inaugurirano je djelo poznatog svjetskog umjetnika Michelangela Pistoletta. 

Historijski muzej BiH / Inauguracija monumentalnog djela maestra Michelangela Pistoletta
Projekt / Michelangelo Pistoletto potpisao peticiju za izgradnju Concert hall Sarajevo
Umjetnost / Treći raj u Sarajevu - spektakularni performans Michelangela Pistoletta
U Vijeću ministara / Pistoletto zahvalio Sarajevu na gostoljubivosti i najavio performans

Njegovo djelo će biti stalna postavka u Historijskom muzeju sve dok se ne izgradi Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Pistolettovo djelo nosi simboličan naziv – Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije.

Prisutnim se obratila direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović koja je rekla da im je velika čast jer je ovim činom muzej stavljen na kulturnu mapu svijeta.

Na inauguraciji se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je naveo da je aktuelna gradska uprava donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Muzej Savremene umjetnosti Ars Aevi. Gradonačelnik je napomenuo da grad Sarajevo ni u najtežim trenucima nije zanemario kulturu te odao počast Pistolettu zbog zasluga koje ima u projektu Ars Aevija.

Direktorica Hašimbegović je naglasila koliko je bitna podrška Ambasade Italije u BiH ovom projektu te dala riječ ambasadoru Nicoli Minasiju.

„Ovaj dar umjetnika Pistoletta je trebao da bude upućen u Jerusalem, ali je umjetnik odlučio da bude poklonjen glavnom gradu Bosne i Hercegovine kao znak povjerenja u budućnost ove zemlje. Ovo je jedan poticaj zajednici da gleda u budućnost i izvuče ono najbolje iz tradicije“, rekao je ambasador Minasi koji je priznao da je fasciniran Pistolettovim umjetničkim djelima.

Zvanicama se obratio i osnivač Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić koji je rekao da se moramo vratiti u 1994. godinu da bismo shvatili Pistolettove zasluge u formiranju kolekcije Ars Aevija:

„Projekt je razvijan u tri faze, a prva je počela oktobra 1994. godine, kada je Pistoletto donirao svoje djelo Ars Aeviju. Pistoletto je tim činom ohrabrio brojne umjetnike da predstave i ponude svoja djela muzeju.“

Umjetnik Pistoletto je u obraćanju prisutnim rekao da je Sarajevo sinonim za mjesto gdje se okupljaju različite religije oko „kubnog metra vječnosti“, zbog čega tu njegov rad dobija puno značenje.

„Važno je pokazati da sve religije imaju zajedničke tačke, pa bi suživot trebao da rezultira pozitivnom energijom među ljudima. Jedan od elemenata postavke je kocka kao fizičko tijelo koja na stranama ima šest ogledala, što predstavlja duhovnost unutar fizičkog tijela. Tu je i element s dva paralelna kruga, koja se simbolično vrte u oprečnim smjerovima, ali je u centru zajednička energija koju proizvode oprečni polovi“, predstavio je Pistoletto svoje djelo.

Italijan Pistoletto naglasio je da je njegovo djelo poruka da različitosti mogu spajati, a ne razdvajati jer je moguće imati zajedničku pozitivnu energiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije