Četvrti festival književnosti: Pogledajte kompletan raspored Bookstana

Radiosarajevo.ba
Četvrti festival književnosti: Pogledajte kompletan raspored Bookstana
Foto: Bookstan / Četvrti Bookstan

Četvrti internacionalni festival književnosti Bookstan, održat će se od 3. do 6. jula 2019. godine u Sarajevu. 

Orhan Pamuk za Radiosarajevo.ba: Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

Na ovogodišnjem Bookstanu - Sarajevu će se predstaviti brojni autori, a neke od njih ćemo predstaviti u nastavku teksta.

John Freeman (rođen 1974. u Clevelandu, Ohio) pisac i književni kritičar. Osnivač je i urednik novog polugodišnjeg književnog časopisa Freeman’s i autor knjiga "The Tyranny of E-mail: The Four-Thousand Year Journey to Your Inbox" / "Tiranija e-maila: četiri hiljade godina putovanja do vašeg inboxa", "Kako čitati pisca", "Rječnik propasti", te zbirke pjesama "Mape". Urednik je knjige "Tales of Two Cities: The Best and Worst of Times in Today's New York" / "Priča o dva grada: najbolja vremena i najgora vremena današnjeg New Yorka". Bio je urednik "Grante", časopisa novih književnih glasova, predsjednik Nacionalnog udruženja kritičara i glavni moderator prvog bh. književnog festivala Bookstan. Izvršni je urednik "Literary Huba" i predavač na njujorškoj New School.

Tijan Sila (rođen 1981. u Sarajevu, BiH) s porodicom emigrirao 1994. godine u Njemačku. Studirao je njemački i engleski jezik u Heidelbergu. Debitirao je knjigom "Zvjerčica Unlimited", koja je bila nominirana za nagradu književnog festivala lit.cologne za roman prvenac. Godine 2018. objavio je "Die Fahne der Wünsche" / "Zastava želja".

Maryam Madjidi (rođena 1980. u Teheranu, Iran) je francusko-iranska spisateljica. Njeni roditelji su zbog svog komunističkog opredjeljenja bili prisiljeni na progon nakon iranske revolucije. Madjidi je studirala književnost na Univerzitetu Sorbonne i predavala francuski jezik u Pekingu i Istanbulu. Njen debitantski roman “Marx et la poupée” objavljen je 2017. i dobio je Goncourtovu nagradu za prvi roman, kao i nagradu Ouest-France Etonnants Voyageurs.

Svetislav Basara (rođen 1953. u Bajinoj Bašti, Srbija) autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovjedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman "Fama o biciklistima" smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. U njegova najpoznatija djela spadaju: "Napuklo ogledalo", "Na Gralovom tragu", "Kinesko pismo", "Mongolski bedeker", "Bumerang", "Ukleta zemlja", "Srce zemlje", "Izgubljen u samoposluzi", "Dnevnik Marte Koen", … Za roman "Uspon i pad Parkinsove bolesti" dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić. Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

Namik Kabil (rođen 1968. u Tuzli, BiH) pisac, scenarist i filmski redatelj. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine. Autor je romana "Sam", "Amarcord" i "Isijavanje". Živi i radi u Sarajevu.

Darko Cvijetić (rođen 1968. u Ljubiji, BiH) pjesnik, pisac, redatelj i dramaturg. Autor je, između ostalih, zbirki pjesama "Noćni Gorbačov", "Masovne razglednice iz Bosne", "Konopci s otiskom vrata", "Ježene kožice", "Snijeg je dobro pazio da ne padne", te romana "Schindlerov lift". Pjesme su mu prevođene na francuski, engleski, njemački, slovenački, hebrejski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš.

Cvijetić: Ovdje je očajan tko god ima gram mozga, unakaženi smo, beznadni i uplakani

Aminatta Forna (rođena 1964. u Glasgowu, Škotska) škotsko-sijeraleonska spisateljica. Autorica je knjiga "Vrag koji je plesao na vodi", "Kamenje predaka", "Sjećanje na ljubav", "Plaćenik" i "Sreća". Objavljivala je i eseje i članke, te pisala za televiziju i radio. Pisala je, između ostalih, za The Sunday Times, The Observer i Vogue Magazine. Odlikovana je ordenom Reda Britanskog Carstva za doprinos književnosti 2017. godine. Živi u Londonu.

Katja Petrowskaja (rođena 1970. u Kijevu, Ukrajina) studirala je književnost u Tartu (Estonija) a doktorirala u Moskvi. Od 1999. godine živi u Berlinu. Godine 2013. osvojila je nagradu Ingeborg Bachmann i na njemačkom napisala svoj prvi bestseler, "Možda Esther". Roman je objavila 2014. godine i za njega osvojila književne nagrade Schubart, Ernst Toller, Aspekte i Evropsku nagradu Strega. Roman "Možda Esther" našao se na vrhu Spiegelove liste bestselera i preveden je na 19 jezika.

Ostale autore i učesnike Bookstana pogledajte na zvaničnoj Facebook stranici Bookstana. A u nastavku teksta pogledajte i kompletan raspored internacionalnog festivala književnosti:

Raspored Bookstana - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije