Pogledajte keltsko svetište na kojem su se izvodili rituali žrtve

Fena
Pogledajte keltsko svetište na kojem su se izvodili rituali žrtve
Gostujuća izložba iz Republike Slovenije ”Topot keltskih konja”, koja svjedoči o materijalnim ostacima keltske kulture, otvorena je u petak navečer u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvoj arheološkoj gostujućoj izložbi iz Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini na kojoj je predstavljen lokalitet Bizjakova hiša u Kobaridu – keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje, a koje se datira na početak mlađeg željeznog doba.

Sudionike svečanog otvaranja ova nesvakidašnje muzejske postavke pozdravila je pomoćnica ministra civilnih poslova BiH za nauku i kulturu Ljiljana Čamur-Veselinović, istaknuvši činjenicu da i u BiH postoji sličan arheološki lokalitet u Kamenjači (Breza) sa elementima koji ga karakteriziraju ritualnim kultnim mjestom.

Ocijenila je da i ova izložba predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa dviju zemalja, kao i izuzetne saradnje u oblasti kulture i nauke.

Istovremeno, podsjetila je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u četvrtak bilo domaćin skupa koji je okupio predstavnike ministarstava kulture zemalja jugoistočne Evrope, a na kojem su razmatrani različiti aspekti muzejske djelatnosti s fokusom na njihovu ulogu u društvu.

Čamur-Veselinović je, uz riječi dobrodošlice gostima iz Slovenije, izrazila očekivanje da će se saradnja kulturnih i drugih institucija dviju zemalja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Na značaj ovog i sličnih događaja ukazali su direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić, kustosica na Odjeljenju za arheologiju Ana Marić, kao i gosti iz Slovenije - direktorica Tolminskog muzeja Damjana Fortunat-Černilogar, te autori izložbe - Miha Mlinar (Tolminski muzej) i Teja Gerbec (Goriški muzej).

Istaknuli su kako izložba svjedoči o materijalnim tragovima keltske kulture, od prije oko 2.300 godina, uključujući i obredne/ritualne predmete, skelete konja s pripadajućom opremom, kao i određene odjevne predmete, te nakit i oružje.

Kako je rečeno, slični materijalni ostaci keltske kulture mogu se naći na istoku Francuske i u zapadnom dijelu Njemačke, kao i u nalazištu u Brezi (BiH), koji svjedoče o ritualnim ukopima konja kao životinja koje su činile značajn element keltskog duhovnog svijeta.

Za gostovanje u Zemaljskom muzeju BiH, prvobitna forma izložbe prilagođena je i dopunjena materijalom sa bosanskohercegovačkog lokaliteta Kamenjača u Brezi, koji ima srodan arheološki materijal i sličan karakter kultnog mjesta.

Izložba sadrži 60 predmeta koji su otkriveni prilikom istraživanja, a koncipirana je na način da je u jednoj velikoj vitrini predstavljen crtež istraživanog prostora na kojem su predmeti postavljeni na identičan način na koji su i otkriveni.

Izloženi predmeti su popraćeni legendama na slovenskom i hrvatskom jeziku, koje detaljno objašnjavaju tok istraživanja, otkrivene nalaze i karakter nalazišta.

Otvaranje arheološke izložbe u Zemaljskom muzeju BiH propraćeno je prigodnim nastupom hora Slovenskog kulturnog društva 'Cankar' iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije