Počele "Knjige u nišama", večeras razgovor sa Damirom Karakašem

Radiosarajevo.ba
Počele "Knjige u nišama", večeras razgovor sa Damirom Karakašem
Foto: Milomir Kovačević Strašni / Damir Karakaš
Razgovorom s Damirom Ovčinom jutros je programski u BKC-u u Sarajevu otvoren festival "Knjige u nišama".

Sa Ovčinom je moderatorica Kristina Ljevak razgovarala o njegovom romanu Kad sam bio hodža za koje je Ovčina osvojio prestižnu regionalnu nagradu Mirko Kovač za 2017. godinu. 

Sajam će trajati narednih pet dana, a zvanično ga je otvorio ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić.

Direktor JU Centar za kulturu KS (BKC) Edin Urjan Kukavica istaknuo je da je cilj vraćanje knjizi i domaćem autoru.

"Mi smo se odlučili na još jednu bitku s vjetrenjačama. Namjera nam je vraćanje ugleda sajma knjige kao kulturološke pojave, ali i knjizi i domaćem autoru, uredniku, izdavaču i čitaocu", poručio je Kukavica.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini Muamer Spahić dodao je da su u fokusu domaći izdavači.

"Mi smo definirali cilj da vratimo dignitet sajmu knjiga u BiH. U fokusu su izdavači. Pozivam sve da pogledaju našu produkciju. Na ovom mjestu građani imaju priliku da vide 11 vodećih bh. izdavača, i to je razlika od svih drugih sajmova. Pozivam sve da dođu i posjete sajam", naveo je Spahić.

Ministar Kurić rekao je da onaj ko god negira knjigu negira samog sebe.

"Sva naša saznanja dolaze iz knjige. Prije dvije godine kada sam došao na poziciju vidio sam da je knjiga u velikom problemu. Čovjek sam koji obećanje smatra dugom, a tada sam obećao da ćemo knjigu ojačati. Moramo olakšati put knjige do čitaoca a da bismo to uradili moramo olakšati izdavačima posao", zaključio je Kurić.

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponuditi će vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici.

Na centralnoj pozornici sajma u Bosanskom kulturnom centru u subotu, 25. novembra u 18:00 sati večeras će biti upriličen razgovor sa Damirom Karakašom.

„Većina naših velikih pisaca rođena je po seoskim zabitima i mnogi nastoje uljepšati drame svoga odrastanja krijući svoja siromašna djetinjstva kao zmija noge. Damir Karakaš, naprotiv, iznosi taj svijet otvoreno i bez uljepšavanja otkrivajući u njegovim priprostim likovima ponekad čistu poeziju. Ta poezija jednog ruralnog svijeta, u današnjem skorojevićevskom mentalitetu, otkriva se kao oaza čiste umjetnosti i humane ljepote a Karakaš kao majstor autentičnog pisanja“, napisao je književnik Mile Stojić o romanu Sjećanje šume autora Damira Karakaša.

Jedna je to od četrdeset pozitivnih kritika objavljenih u regionalnim medijima povodom ovog vrhunskog literarnog djela.

Damir Karakaš ovogodišnji je dobitnik nagrade „Kočićevo pero“ i finallista svih relevantnih književnih nagrada na južnoslavenskom prostoru.

Njegov izuzetni roman nakon zagrebačkog Interlibera može se čitati i u Buybookovom izdanju.

Pišući o odrastanju u ličkom selu, tamo gdje nema emocija među najbližim i gdje se umjesto zagrljaja za blagdane dobija rukovanje, Damir Karakaš ispisao je nesvakidašnju hroniku patrijarhalnih obrazaca za koje samo mislimo da se dešavaju u područjima van takozvanih urbanih sredina.

Uz rijedak literarni dar i istančani osjećaj za ritam kojim ispisuje prozu nalik poeziji, Damira Karakaša odlikuje nesvakidašnja iskrenost, odnosno pošten odnos prema književnosti ali i prema vlastitoj biografiji koju posuđuje svojim naratorima. Oni nas nekada vode na ulice Pariza, nekada u zagrebačke klubove u sumrak mira, a ovoga puta u Liku kao dio opsesivne teme, jer drugačije i ne može kada autora oblikuje takvo iskustvo.

O djetinjstvu kada se jedina bliskost s ocem desi prilikom lova na medvjeda, o lješnjacima koje je pokušao prodati kako bi sebi obezbijedio odjeću za novu školsku godinu, o uspjesima na školskim literarnim takmičenjima za koja nikada nije dobio priznanje u kući i o bolesti tokom odrastanja koja je metafora za neke druge, koje prate sve naše živote, na Sajmu izdavača/nakladnika „Knjige u nišama“ s Damirom Karakašem razgovaraće jedan od najuspješnijih regionalnih urednika Kruno Lokotar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije