Počinje WARM festival: Kroz umjetnost o problematici sukoba

Radiosarajevo.ba
Počinje WARM festival: Kroz umjetnost o problematici sukoba
Četvrto izdanje WARM festivala bit će održano u Sarajevu od 28. juna do 2. jula u organizaciji WARM Fondacije.

Festival će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, historičare, istraživače i aktiviste koji se u svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Festival će ove godine ponuditi raznovrstan program koji tematizira problematiku sukoba.

Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Direktor i osnivač WARM fondacije Remy Ourdan, govoreći o Festivalu Warm i Fondaciji, rekao je da je cilj u Sarajevu otvoriti Warm centar kao svojevrsnu platformu.

Velma Sarić iz Warm fondacije Sarajevo u osvrtu na program festivala skrenula je između ostalog pažnju na izložbu 12 filipinskih fotografa, za koju je kurator bh. fotograf Damir Šagolj (Filipinski rat droge, te izložbu mladih fotografa o tranziciji kao i izložbe ''Borba za Mosul'', izložbu crteža "Priče koje ne prestaju" te dokumentarne filmove, ''Boko Haram: porijeklo zla'', ''Dubina dva'', "Izgubljene trake", "Društvo braće" i drugi).

Warm festival ove godine ugostit će oko 120 gostiju.

Među događajima koji se izdvajaju je i trodnevna konferencija posvećena problematici sjećanja na koju se očekuje dolazak oko 50 učesnika.

Ove godine partner Warm Festivala je između ostalih i Grad Sarajevo.

Fondaciju WARM (Rat, umjetnost, reportaža, sjećanja) osnovala je grupa novinara i umjetnika, od kojih su mnogi posjetili Sarajevo tokom njegove opsade ranih devedesetih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije