Počinje Fedra: Najstariji festival amaterskih pozorišta otvara svoja vrata

Radiosarajevo.ba
Počinje Fedra: Najstariji festival amaterskih pozorišta otvara svoja vrata
Foto: Bug.ba / Fedra u Bugojnu

Večeras (s početkom u 20 sati) će u Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra u Bugojnu biti otvoren 47. Teatarski festivala Fedra. Najstariji festival amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini će od 13. do 20. jula okupiti pozorišne umjetnike iz zemlje i regiona. 

Piše: Faruk Vele

Direktor Fedre Mirza Idrizović kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba da je Festival jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u srednjoj Bosni.

"Činjenica da se radi o 47. Festivalu po redu i da je ovo najstariji teatarski festival u BiH, govori o njegovoj važnosti i vrijednosti, kako za Bugojno tako za regiju i državu. Sa zadnjeg OO Festivala zaključak je bio da je Festival FEDRA vjerovatno i najveći ambasador općine Bugojno. Onda možemo zaključiti koliko je Festival važan i dragocjen za naš grad", kazao je Idrizović, pozivajući građane Bugojna i gornjovrbaske regije da se odazovu u što većem broju i uživaju u istinskom prazniku pozorišne umjetnosti.

To je, veli, najveći doprinos koji mogu dati Festivalu.

"Organizacija Festivala je izuzetno zahtjevan posao i iziskuje puno truda i napora kako bi priprema i sama realizacija prošli na najvišem nivou, za to je zaslužan veliki broj ljudi koji imaju ogroman entuzijazam i ljubav prema kulturi. Svake godine nastojimo ponuditi nešto novo i podizati Festival na još viši nivo. Ove godine smo se potrudili i infrastrukturno napraviti što ljepši i ugodniji ambijent za boravak naših gostiju tokom Festivala", istakao je Idrizović.

Kaže da će Fedra i ovaj put donijeti kvalitetan sadržaj.

"Kao i svake godine imamo kvalitetan program i odlične predstave koje je selektorisao Sead Đulić. U Takmičarskom dijelu imamo sedam predstava koje nam dolaze iz raznih dijelova BiH, uz prateći program koji obuhvata izložbu, dječju fedricu i odrasle predstave, radionice za glumce i jednu profesionalnu predstavu. Naš cilj je da Festival nastavi da egzistira na što višem nivou, da svaki naredni bude kvalitetniji u svakom pogledu", naglašava naš sagovornik.

Ističe da je brojna publika najveće bogatstvo Fedre.

"Najveće bogatstvo ovog Festivala jest njegova publika koja je mnogobrojna. Iz tog razloga jako je važno da Festival gradimo zajedno i da svi prepoznamo njegovu vrijednost", zaključio je Idrizović.

Općina Bugojno je generalni pokrovitelj samog festivala. Podršku je pružilo resorno Federalno i kantonalno ministarstvo, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović te brojni privrednici.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije