Platforma za mir, podrška građanima i vlastima u izgradnji trajnog mira

Radiosarajevo.ba
Platforma za mir, podrška građanima i vlastima u izgradnji trajnog mira
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U četvrtak, 15. 12. 2016. godine od 10 sati, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH), načelnicima 60 opština uključenih u projekat PRO-Budućnost, bit će predstavljena Platforma za mir.

Ovim događajem, Platforma za mir će, kao resurs, biti stavljena na raspolaganje lokalnim zajednicama, a koje su je same prepoznale kao neophodnu i na temelju čijih je potreba sama platforma i nastala. Uz postojanje volje i želje viših nivoa vlasti da platformu podrže, lokalne zajednice će sada biti više ohrabrene da njena načela uvrste u programe svoga djelovanja i primjenjuju ih strateški, kao polazište za svaki drugi prosperitet.

Kroz potvrdu svoga dolaska na predstavljanje platforme, načelnici su iskazali spremnost da predano rade na procesima pomirenja i izgradnje mira, koje predvodi projekat PRO-Budućnost u njihovim lokalnim zajednicama.

Na predstavljanju Platforme za mir govorit će ambasadorica SAD-a u BiH NJ.E. Maureen Cormack, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, načelnici općina koje sudjeluju u projektu PRO-Budućnost od samog početka, direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, te stručni saradnik na projektu prof.dr. Nerzuk Ćurak.  

Platforma za mir će, nakon planiranog usvajanja u Vijeću ministara BiH i PS BiH, biti podrška građanima i vlastima BiH u procesu izgradnje trajnog mira u našoj zemlji, te poslati poruku regionu i međunarodnoj javnosti da u BiH postoji nedvosmislena podrška izgradnji trajnog, stabilnog i održivog mira, a unatoč povremeno zaoštrenoj retorici i odnosima u zemlji.

Promociju Platforme za mir, te njeno upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te parlamentarci PS BiH.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije