Piano fest Tattile od 21. do 25. marta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Piano fest Tattile od 21. do 25. marta u Sarajevu
Piano fest / Treći Piano fest Tattile od 21. do 25. marta u Sarajevu
I ovog proljeća, Sarajevo će biti destinacija stručnog usavršavanja mnogih mladih pijanista, klavirskih i muzičkih pedagoga.

Poslije svjetski priznatog događaja Obaranja Ginisovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju na jednom klaviru u sarajevskoj Vijećnici, Udruženje za razvoj pijanizma i klavirske muzike Tattile najavljuje Treći Piano Fest koji počinje 21. marta i u svom petodnevnom programu svim posjetiteljima nudi zanimljive koncerte, majstorske i interaktivne radionice.

Držeći se svog koncepta i ove godine publici dodjeljuju važnu ulogu, ulogu žirijia koji će odabrati najatraktivnije tačke na koncertu mladih pijanista planiranom za subotu, 24. marta u 19.30 u BKC-u Sarajevo.

Prvi među jednakima nastavit će svoje daljnje usavršavanje na prestižnoj ljetnoj školi klavira, a najatraktivniji klavirski duo dobit će ulaznice za koncert Aljoše Jurinića, kojeg su organizatori i sami imali priliku ugostiti na prošlom piano festu Tattile. To je bio ujedno i Aljošin debitantski koncert u Sarajevu.

Majstorske radionice prof. Julie Gubaidulline i prof. Gligora Gelebeševa naišle su na veliki interes bh publike i mladih pijanista, što i ne čudi jer se radi o vrhunskim pedagozima i pijanistima sa zavidnim karijerama.

U nastojanju da sarajevskoj publici i gostima iz cijele BiH ponude što kvalitetnije sadržaje, u programskim aktivnostima festivala nalaze se još tri koncerta:

  • Koncert pod nazivom Priče o Bachovim invencijama i fugama Bartolomeja Stankovića namijenjen osnovnoškolcima, a kojem će prethoditi i interaktivna radionica 21.marta,
  • Koncert klavirskog dua Gelebešev, 22.marta,
  • te koncert pod nazivom PIANO (con)FUSSION 23.marta na kojem će učešće uzeti bh umjetnici donoseći publici miks žanrova i stilova i najavljujući time istoimenu panel diskusiju narednog dana.

Projekt se odvija u partnerstvu sa JU Bosanskim kulturnim centrom kantona Sarajevo i JU Osnovnom muzičkomi baletskom školom Novo Sarajevo, a podršku trećem piano festu Tattile dali su potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS-a, dok medijsko pokroviteljstvo Udruženje Tattile može zahvaliti TV Hayat, RSG Radiju, Anteni i trgovačkom centru SCC.

Zahvaljujući partnerstvima, sponzorima i prijateljima Festivala, ulaz na koncerte je besplatan.

Koncerti će se održavati u galeriji BKC Kantona Sarajevo sa početkom u 19.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije