Petrit Ceku - gitarista koji puni dvorane širom Evrope

V.A.Z.
Petrit Ceku - gitarista koji puni dvorane širom Evrope
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Petrit Ceku

Festival Sarajevske večeri muzike bliži se zaključku svog 24. izdanja, a za predzadnju noć planiran je koncert koji će prikazati svu raskoš gitare. 

U četvrtak 17. maja, u crkvi Sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu nastupit će Petrit Ceku, jedan od najtraženijih gitarista iz naše regije. 

Ovaj vrhunski umjetnik rođen je u Prizren, na Kosovu, gdje je započeo muzičko školovanje zahvaljujući ocu.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, Ceku otkriva da je njegov otac studirao u Sarajevu gdje je dobijao časove gitare, te da odatle seže i njegova veza sa ovim instrumentom.

Tome u čast, koncertu koji će održati u Sarajevu bit će završen djelima Francisca Tarrege, upravo kao uspomena na oca i ljubav prema gitari koju mu je usadio, kaže Ceku.

Nakon djetinjstva u Prizrenu, talentirani Petrit preselio se u Zagreb. Tu nastavlja školovanje u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje 2008. godine stječe diplomu.

"Svjet klasične gitare je veoma mali, unutar klasične glazbe koja je ionako već postala tajanstveno društvo. U tom malom krugu jedna osoba može promijeniti jako mnogo, a pogotovo njih dvije ili tri. U našoj regiji smo imali nekoliko značajnih gitarista.  Svakako , po meni je ključna osoba Darko Petrinjak koji je u izučavanje gitare unijeo jednu novu, filozofsku i istovremeno veoma izražajnu dimenziju. Sretan sam što sam dio toga", rekao nam je gitarista. 

Petrit Ceku je svoje muzičko školovanje doveo do savršenstva na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu u SAD, u klasi gitariste Manuela Barrueca. 

Osim koncertiranja, bavi i pedagoškim radom. Od velikih orkestara sa kojima je surađivao, valja izdvojiti: Simfonijskii orkestar iz Allentowna, Simfonijski orkestar iz Baltimorea, Kamerni orkestar Češke filharmonije, State Hermitage orkestara u Sankt Peterburgu, Simfonijski orkestar Albanske radiotelevizije, a redovno nastupa sa Zagrebačkim solistima i gitarskim triom Elogio

Sarajevski koncert započet će znamenitom Cello Suitom Johana Sebastiana Bacha, u aranžmanu čuvenog hrvatskog violončeliste Valtera Dešpalja: 

"Valter Despalj ima poseban prema gitari i htio dati svoj doprinos sa obradom Cello svita.  Ali taj proces obrade još uvijek nije gotov, koliko god su one već objavljene. I dan danas mi Valter zna poslati pokoji izlolirani takt da me pita da li ga je moguće odsvirati na gitari. Jako je zanimljiv proces", kaže Petrit Ceku.  

Nakon Bacha, sarajevsku publiku na koncertu očekuju dinamične izvedbe djela Franza Schuberta u obradi Gaspara Mertza, te kompozicije Dionisia Aguada i Francisca Tarrege.

Koncert počinje u 20,00 a ulaznice će biti u prodaji na ulazu u crkvu Sv. Josipa. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije