Peta sezona italijanske kulture u BiH: Kreću pripreme za mjuzikl "Bridge of Roses"

Radiosarajevo.ba
Peta sezona italijanske kulture u BiH: Kreću pripreme za mjuzikl "Bridge of Roses"
U sklopu petog izdanja "Sezone italijanske kulture u BiH", Ambasada Italije u Sarajevu od 7. do 17. novembra podržat će održavanje radionica, čiji krajnji cilj je postavljanje rock-simfonijskog mjuzikla "Bridge of Roses".

Riječ je o mjuziklu italijanskih kompozitora Danielea Maugerija, Giovanne Albani i Marca Tringalija, a ovaj događaj će se održavati u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti “Ars Aevi” iz Sarajeva, domaćinom projekta, i predstavlja idealnu sliku sinergije između različitih vidova umjetnosti.

Za kraj inicijative, 17.11.2017., predviđena je pretpremijera inserata mjuzikla, otvorena za javnost, na kojoj će biti predstavljeno prvih desetak scena mjuzikla, dok će mjuzikl, u svom konačnom obliku, biti predstavljen bh. publici 2018. godine.

Inspiracija za mjuzikl su bili stvarni događaji koji u se odvijali tokom opsade Sarajeva, u ratu devedesetih godina. Tema mjuzikla je ljubavna priča dvoje mladih ljudi i njihov pokušaj da održe svoju ljubav u teškim danima ratne svakodnevnice. Djelo ima namjeru opisati vječnu borbu dobra i zla, i unatoč svojoj dramatičnoj završnici, istaći ulogu ljubavi kao lijeka za svako zlo i patnju.

Konkurs za izbor umjetnika (muških i ženskih vokala, protagonista-solista i članova hora) i muzičara (rock i klasičnih) je još uvijek otvoren. Sa web stranice Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini www.ambsarajevo.esteri.it  može se downloadovati obrazac za kandidaturu, koji je potrebno popuniti i poslati e-mailom, zajedno sa CV i dvije fotografije cijele figure, na e-mail: daniele.giovanna.composers@gmail.com.

Rock-simfonijska priroda ovog mjuzikla podsjeća na stil velikih londonskih mjuzikala, iako djelo sadrži mnoge reference i na klasičnu tradiciju antičkog teatra, na Šekspirovo djelo ”Romeo i Julija” kao i na klasike rock-muzike 60-tih i 70-tih.

Ovom inicijativom, Ambasada namjerava doprinijeti širenju i razvoju, u Bosni i Hercegovini, jednog žanra na koji producenti gledaju sa sve većim zanimanjem, u svjetlu velikog uspjeha kod publike i stručne kritike širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije