Patrick Moon predstavio američke slikare

Radiosarajevo.ba
Patrick Moon predstavio američke slikare
/ Pat Herlihy- Charleston Market; Foto: Filip Đurić

Velikani savremene umjetnosti Sjedinjenih američkih država Gordon France, Nancy Hagin, Pat Herlihy, David Holmes, Reginald Marsh, Andy Warhol, James Williams, Jim Wodark i Chris Zmijewski, kroz svoje su slike predstavljeni u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu Particka Moona.  

Radi se o projektu Art in Embassies koji je ustanovljen još 1963 za vrijeme predsjednika Johna F. Kennedyja, sa misijom da kroz diplomatske ispostave promoviraju američku umjetnost. 

Danas se ovaj program odvija u preko 200 ambasada, diplomatskih predstavništava i rezidencija, kroz stalne i privremene postavke, a osim američkih autora, predstavljaju se i umjetnici zemlje domaćina. 

U Sarajevu su umjetnička djela izložena u rezidenciji američkog ambasadora, kao i u novoj zgradi Ambasade SAD. Pored američkih umjetnika, u zgradi ambasade mogu se vidjeti umjetnine čiji su autori: Gordana Anđelić-Galić, Maja Bajević, Muhamed Bajramović, Amer Bakšić, Mersad Berber, Sead Čizmić, Danica Dakić, Zijah Gafić, Džeko Hodžić, Dževad Hozo, Šejla Kamerić, Mladen Mijanović, Edo Numankadić, Salim Obralić, Endi Pošković, Edin Rudić, Nebojša Šerić- Shoba, Iva Simčić, Mustafa Skopljak, Tanja Softić, Radislav Tadić, Halil Tikveša, TRIO, Mehmed Zaimović i Safet Zec.

Prilikom otvaranja izložbe u svojoj rezidenciji, američki ambasador sinoć je rekao: 

"Moja supruga i ja smo impresionirani bogatstvom, kreativnošću i talentom u vašoj zemlji i važnošću koja se pridaje likovnoj i scenskoj umjetnosti. Znam da umjetnička zajednica u Sarajevu zauzima posebno mjesto u srcu bosanskohercegovačkog čovjeka. Malo je ljudi koji bi mogli zaboraviti snagu duha kojoj je svijet svjedočio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, snagu koja se pokazivala kroz kulturne aktivnosti - od ratnog teatra i filmskog festivala, do predstave Suzan Sontag u Pozorištu mladih ili usamljenog čelistu u ruševnoj Vijećnici. Nadam se da ovom našom izložbom slavimo tu tradiciju. Nadam se da će lokalne vlasti pružiti podršku raznim vidovima umjetnosti..."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije