Ovu sezonu Bosanskog narodnog pozorišta obilježili brojni festivali i nagrade

Radiosarajevo.ba
Ovu sezonu Bosanskog narodnog pozorišta obilježili brojni festivali i nagrade
Foto: BNP Zenica / Konferencija za medije u Bosanskom narodnom pozorištu

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica 28. avgusta održana je koferencija za medije povodom rezimiranja programsko-poslovnih rezultata i realiziranih projekata u protekloj 68. umjetničkoj sezoni, kao i povodom predstavljanja projekata planiranih za nastupajuću 69. sezonu 2018/2019.

Na konferenciji su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo, izvršni producent Denis Krdžalić i direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo Nihad Kreševljaković.

Bravo / Međunarodna priznanja za umjetnike Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Zenica / Predstava 'Ravna ploča' apsolutni pobjednik 17. festivala bh. drame

Prema riječima direktora Begagića, Bosansko narodno pozorište Zenica je svoju 68. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu 2017/2018. završilo sa značajnim programskim rezultatima.

I ove sezone je zenički BNP zadržao status pozorišne kuće sa najvećim brojem premijernih izvedbi u segmentu drame, te je u 68. sezoni izvedeno osam premijernih izvedbi, od kojih su tri predstave u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, a pet predstava u produkciji scena namijenjenih za odraslu publiku.

Zenički BNP je protekle sezone zadržao i višegodišnju praksu realizacije velikih međunarodnih koprodukcijskih projekata, te su tako pored već uobičajenih partnerskih projekata sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ i Festivalom bh. drame, protekle sezone realizirani koprodukcijski projekti sa partnerima iz Novog Pazara, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo i teatrom „Maxim Gorki“ iz Berlina.

Četiri predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i umjetnici angažirani u njihovim ansamblima osvojili su deset nagrada i priznanja na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu. Predstava „Moja Fabrika“ nastala prema istoimenoj knjizi Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, u protekloj je sezoni osvojila četiri nagrade, jednu na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice i tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom.

Predstava „Ravna ploča“ rađena prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, također je osvojila četiri nagrade na 17. festivalu bh. drame. Predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene „Prodani smijeh“ bugarskog autora i reditelja Darka Kovačovskog osvojila je nagradu na 19. Lut Fest-u.

Izvršni producent BNP Zenica Denis Krdžalić je istaknuo da su u 68. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica realizirana ukupno 22 festivalska učešća, od kojih je 12 bosanskohercegovačkih i 10 inozemnih, čime je praktično zeničko pozorište uzelo učešće na svim važnijim pozorišnim festivalima u BiH, kao i na značajnim inozemnim festivalima.

Bosansko narodno pozorište Zenica i u 69. sezoni nastavlja saradnju sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, te će 30. septembra u okviru glavnog programa 58. MESS-a biti izvedena predstava „Rambuku“  u režiji Mihaija Maniutiuja i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Temišvar iz Rumunije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije