Završni koncert SVEM-a: Ansambl Corone i Gioachino Rossini: Stabat Mater

Radiosarajevo.ba
Završni koncert SVEM-a: Ansambl Corone i Gioachino Rossini: Stabat Mater
Foto: Fena / Foto: Arhiv

Festival Sarajevske večeri muzike završava koncertom Ženskog ansambla Corone i koncertom Gioachino Rossini: Stabat Mater, koji će nakon sinoćnje izvedbe biti održan i večeras u Crkvi sv. Josip na Marijin Dvoru.

Kako su organizatori najavili, koncert Corone će biti u znaku tradicionalne muzike Balkana interpretirane na autentičan način kroz pregršt inovativnih aranžmana. U fokusu će se naći i obrade sefardskih pjesama kojim je ansambl obogatio okosnicu vlastitog tradicionalnog programa.

Završni koncert 25. SVEM-a u cjelosti je posvećen djelu znamenitog italijanskog opernog kompozitora Gioachina Rossinija, Stabat Mater.

Riječ je o jednom od njegovih rijetkih duhovnih djela, u finalnoj verziji praizvedenom 1842. u Parizu, kojeg čini 10 muzičkih segmenata među kojima se smjenjuju solistički, horski brojevi, te dueti i kvarteti.

Soliste Aidu Čorbadžić, Tereziju Kusanović, Amira Saračevića i Ivana Šarića će pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića pratiti Hor Opere Narodnog pozorišta i orkestar Sarajevske filharmonije.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, a pred početak koncerata u Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije