Ovogodišnji 12. Pravo Ljudski Film Festival otvara film "Oktobar"

Fena
Ovogodišnji 12. Pravo Ljudski Film Festival otvara film "Oktobar"
Ovogodišnji 12. Pravo Ljudski Film Festival bit će održan u Sarajevu od 8. do 13. novembra.

Otvorit će ga film "Oktobar" (1928.) Sergeia Eisensteina,  koji govori o tome šta je ostalo od Oktobarske revolucije u historijskom, političkom i poetskom smislu.

To ostvarenje najavljuje retrospektivni program koji je u fokusu ovogodišnjeg izdanja - o slobodi, onima čije su iluzije nestale i novoj borbi, ali i potvrđuje opredjeljenje Pravo Ljudski Film Festivala ka kombinaciji nesputane eksperimentalnosti i beskompromisnog protesta.

Naručen od sovjetske vlade na desetogodišnjicu revolucije, "Oktobar" je trebao da oslika zvaničnu verziju revolucije u Petrogradu. Film rekonstruira period između Februarske i Oktobarske revolucije, a u tehničkom smislu je i najzahtjevniji Eisensteinov rad. Sam Eisenstein je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja i teoretičara, a za "Oktobar" je kazao da je "prvi embrionalni korak ka potpuno novom obliku filmskog izražavanja".

Kroz revolucionarni period stvaralaštva, on razvija radikalnu novu teoriju montaže koja nastoji da stvori ritam, putanju i značenje u filmu kroz spajanje i suprotstavljanje naizgled nepovezanih i nepovezivih slika.

Stota godišnjica Oktobarske revolucije obilježena je 26. oktobra 2017. godine. Revolucionarni pokret, koji je počeo djelovati aktivno u februaru 1917. kulminirao je u deset dana oktobra odbacivanjem tristogodišnje carske vladavine i dolaskom boljševika na vlast, čime se formira prva socijalistička radnička država u historiji.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije