Otvorenje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče”

Radiosarajevo.ba
Otvorenje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče”
Foto: Ambasada Italije / Otvorenje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče” 14. septembra u Banjoj Luci

Ambasada Italije u Sarajevu i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa zadovoljstvom najavljuju otvorenje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče”, koje će se dogoditi narednog četvrtka, 12. septembra, u Banjoj Luci.

Izložba je posvećena narodnoj tradiciji kao dijelu italijanske nematerijalne kulturne baštine, koji se ne ograničava samo na spomenike, neko širi svoj obuhvat na tradicije i žive izraze naslijeđene od predaka, kao što su razni predmeti, rituali, rukotvorine, običaji i ceremonije. U tom svjetlu, bit će predstavljena djela 15 savremenih italijanskih umjetnika kroz audio-vizuelne sekcije na kojima će se prikazivati različiti događaji, od poznatih procesija, do dokumentarnih filmova o italijanskoj kuhinji i tradicionalnoj muzici.

Svi građani su pozvani da prisustvuju otvaranju i da posjete izložbu, koja će biti otvorena do 18. oktobra ove godine. Prije Banja Luke, izložba je bila postavljena u Jerevanu, u Evropi, i u Argentini i Čileu u Južnoj Americi.

Etapa kroz Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja u svjetlu tradicionalnog prijateljstva i bliskosti italijanske i bosanskohercegovačke narodne kulture. Nakon Banja Luke, izložba se seli u Mostar.

"Ovaj događaj, kojim se otvara VII Sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, ugostit će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u sklopu Evropskih dana kulturnog naslijeđa, revije koju promoviraju institucije kulture iz cijele Evrope i na kojima republike Srpska učestvuje po jedanaesti put. Ovaj projekat promovira Glocal Project Consulting u saradnji sa Muzejem civilizacija iz Rima i uz pokroviteljstvo UNESCO-a, najavljeno je iz Ambasade Italije u BiH..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije