Gostovanje izložbe Arheološkog muzeja Zadar "U temeljima grada"

Radiosarajevo.ba
Gostovanje izložbe Arheološkog muzeja Zadar "U temeljima grada"
Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BIH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine će gostovati izložba "U temeljima grada" iz Arheološkog muzeja Zadar. Otvorenje izložbe će biti 18. maja u 19 sati, a trajat će do 15. juna. 

Autorice stručne koncepcije i postava ove izložbe su Natalija Čondić i Morana Vuković iz Arheološkog muzeja Zadar.

Izložba "U Temeljima grada" nam donosi saznanja o najstarijoj prošlosti grada Zadra, te po prvi put prezentira građu pronađenu u željeznodobnim slojevima na nekoliko novijih nalazišta u centru poluotoka.

Živeći u neprekinutom kontinuitetu najmanje tri hiljade godina, grad Zadar je i dalje privlačan kao urbani centar i mjesto za život. U takvom gradu neminovne su promjene, a sve one nose i potrebu za iskopima i novim izgradnjama.

Svaki pogled u temelje grada otkriva nešto od njegove bogate prošlosti, a najstariji ostaci, oni iz željeznoga doba, donose saznanja o početku života grada.
Ovom izložbom prikazuju se Jadran i Zadar, a probrana arheološka građa razotkriva dio svakodnevnog života zadarskih Liburna.

Osim domaće liburnske željeznodobne keramike, ova izložba prezentira keramički materijal koji je uvožen kontinuirano na ove prostore još od 8. pa do 1. stoljeća pr. n. e. s matičnog grčkog područja te južne Italije.

Luksuznost i jedinstvenost ovih predmeta daju veliku čar izložbi i razotkrivaju fini ukus zadarskih Liburna, navode iz Zemaljskog muzeja.

 Pozivnica na izložbu

Zemaljski muzej BiH: Pozivnica na izložbu "U temeljima grada"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije