Narodno pozorište / Otvorena izložba Teatar pod opsadom: Suze i ponos

25. 04. 2019. u 21:08:00 V. A. Z.

Shares:384

Kulturni život ratnog Sarajeva bio je svjetski fenomen, s obzirom da je za vrijeme opsade realizirano čak 57 pozirišnih premijera i nebrojeno mnogo drugih događaja.

Akteri su riskirali živote dolazeći na probe, a publika jednako stavljala život na kocku samo da bi došla u pozorište.

Predstave su se igrale pod svijećama u prehladnim dvoranama, ali teatar je bio duševna hrana, kompenzacija za glad, hladnoću i strah.

Brojne prisutne na otvaranju izložbe Teatar pod opsadom pozdravio je direktor NPS Izudin Bajrović koji je i sam, tokom opsade, ostvario niz zapamćenih uloga. Obratili su se i Hana Bajrović, autorica izložbe, te Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor festivala Mess i Modula Memorije.

“Ovo je posveta ljudima koji su radili u tom periodu i nada da će i oni sami početi o tome više govoriti nama, mladoj generaciji” izjavila je za Radiosarajevo.ba autorica Hana Bajrović.

Među publikom našli su se nekadašnji akteri kulturnog života ratnog Sarajeva, publika i veliki broj mladih koji žele očuvati i nastaviti kulturu sjećanja. Izložbena postavka koja dokumentira uzvišenost čovjeka smještena je u adekvatnu scenografiju koja vizualno evocira destrukciju materijalnog.

Izložba u Foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će otvorena do kraja juna 2019.

NEMA KOMENTARA