Otvorena izložba 'Sarajevo - Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata'

Fena
Otvorena izložba 'Sarajevo - Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata'
Izložba ''Sarajevo - Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata'' otvorena je danas u Muzeju Sarajeva, Brusa-bezistan, gdje će biti postavljena sedam dana.

Izložbu Historijskog arhiva Sarajevo koja je postavljena u povodu Dana Sarajeva, 6. aprila, otvorio je gradonačelnik glavnog grada BiH Abdulah Skaka koji je kazao da će i u budućnosti pomagati ovakve i slične projekte te najavio jačanje veza s Historijskim arhivom.

Direktor Arhiva Fuad Ohranović je kazao da izložbom podsjećaju na prijelomne trenutke iz prošlosti grada. Istakao je da su predstavljeni spisi, dokumenti, fotografije, karte, plakati i razglednice koje čuvaju predaju o gradu.

"Cilj je da se predstavi historija Sarajeva koja je mnogo starija od 6. aprila 1945. godine", istakao je Ohranović.

Autori izložbe su viši arhivisti Haris Zaimović i Atif Mušinović, te arhivist Saša Beltram. Zaimović je naveo da je predstavljen 21 pano, a da je izložba prvi put postavljena 2012. u foajeu Narodnog pozorišta.

"Na zahtjev javnosti postavili smo je ponovo", naglasio je Zaimović te dodao da će grupa autora nastojati dopunjavati postavku te je javnosti predstavljati svake godine.

Karta BiH iz 1878. godine uoči priprema austrougarske vojske za okupaciju BiH, Zbornik zakona i naredbi za BiH 1878-1880, zasjedanje Bosanskog sabora, Program obilježavanja rođendana cara Franje Josipa u Sarajevu 1882. godine, atentat na Franca Ferdinanda, Prvi slet smučara Kraljevine Jugoslavije, te ulazak partizana u grad 1945. godine, neki su od događaja prikazanih kroz dokumente i fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije