Izložba "Sarajevo Storage": Kolekcija koju vrijedi pogledati

Radiosarajevo.ba
Izložba "Sarajevo Storage": Kolekcija koju vrijedi pogledati
FOTO: Radiosarajevo.ba / Otvorena izložba "Sarajevo Storage" u Umjetničkoj galeriji BiH

Kolekcija umjetničkih djela „Sarajevo Storage“ je izložena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Radi se o kolekciji koja je započeta u Parizu 2001. godine koja danas broji više od 350 djela 200 mladih i etabliranih umjetnika iz BiH, sa Balkana i šire.

Pierre Courtin, rođeni Parižanin, koji je u Bosni i Hercegovini već 15 godina, bio je nedavno gost portala Radiosarajevo.ba, koji je rekao: „Glavni cilj ove izložbe, koja će biti u Umjetničkoj galeriji, jeste da zbirka bude reprezentativna i da se najavi knjiga o tome koliki značaj je galerija Duplex imala na kulturnu scenu Sarajeva“, rekao je Pierre.

Francuz Courtin je mnogo bh. umjetnika zadužio svojim jakim djelovanjem, nesebično se zalažući da umjetnike udruži sa svojom jakom mrežom galerista i kustosa.

"Bosanski Francuz" je izjavio da mu je uvijek bio cilj da podrži lokalne umjetnike i da ih promovira na globalnom nivou.

„Misija mi je da promoviram umjetnost bh. autora u svijetu. Želio sam uvijek da ih povežem s pravim osobama da mogu sami 'poletjeti'“, rekao je Courtin. 

Izložbu su, osim Umjetničke galerije BiH, podržali fondacija Agnès B, Superstrat N.G.O, WARM festival Sarajevo i Francuski institut u Sarajevu.

Izložba je otvorena u četvrtak, 14. juna, a posjetitelji će je moći pogledati do 6. jula 2018.

Otvorena izložba

Otvorena izložba "Sarajevo Storage" u Umjetničkoj galeriji BiH

Sarajevo Storage - Zbirka Pierrea Courtina

Pierre Courtin je započeo umjetničku zbirku u Parizu 2001. godine, danas ta zbirka broji više od 350 djela od 200 mladih i etabliranih umjetnika iz BiH, sa Balkana i šire. Polovina ove zbirke je trenutno u skladištu u Parizu. Dio zbirke je bio izložen u OUI Centru za umjetnost u Grenobleu 2009. godine, Bang Centru za umjetnost u Chicoutimiu 2012. godine, i u mnogo navrata u samoj galeriji Duplex100m2.

U sklopu izložbe “Sarajevo storage” u Umjetničkoj galeriji BiH u junu 2018. izloženi su  umjetnički radovi i objekti iz sarajevskog depoa, koji predstavljaju sve radove prikupljene tokom prethodnih 5 godina provedenih u Sarajevu.

Tu se mogu naći djela koja izražavaju pripadnost ili posebnu privrženost glavnom gradu BiH, lokalnoj savremenoj sceni i koji su bliski galeriji Duplex100m2.

Izložbu je podržala fondacija Agnès B, Superstrat N.G.O, Warm festival Sarajevo, Francuski institut u Sarajevu, i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.

RADOVI 

Gordana Anđelić-Galić; Martin Argyroglo; Enki Bilal; Eloïse Bollack; Stéphane Bonjour; Julien Boily; Mathieu Boisadan; Igor Bošnjak; Kurt Van Brijs; Lana Čmajčanin; Lejla Čmajčanin; Enrico Dagnino; Dante Buu; Baptiste Debombourg; Andrej Ðerković; diSTRUKTURA; Elvis Dolić; Goran Dragaš; Dženat Dreković; Alma Gačanin; Ziyah Gafić; Going Blind; Jusuf Hadžifejzović; Trio - Bojan Hadžihalilović & Dada Hadžihalilović; Dženan Hadžihasanović; Anur Hadžiomerspahić; Nela Hasanbegović; Ibro Hasanović; Ivan Hrkaš; Mak Hubjer; Louis Jammes; Taida Jašarević; Kasja Jerlagić; Sanjin Jukić; Adela Jušić; Andy Kania; Šejla Kamerić; Nina Komel; Milomir Kovačević; Aleksandra Nina Knežević; Smirna Kulenović; Kosta Kulundžić; MARS, Fred Landois; Camille Laurelli; Alexandre Leroy; Irena Eden & Stijn Lernout; Aleksandra Lopatić; LPLT; Miodrag Manojlović; Marianne Marić; Jim Marshall; Karine Maussière; Vladimir Miladinović; Mladen Miljanović; Radenko Milak; Nicolas Mingasson; Hector Morić; Malcolm McClay; Bruce Nauman; Thomas Nolf; Nika Oblak & Primoz Novak; Damir Nikšić; Edo Numankadić; Emir Osmić; Renata Papišta; Daniel Premec; Nihad Nino Pušija; Damir Radović; Lala Raščić; Maja Ružnić; Damir Šagolj; Selma Selman; Nebojša Šerić-Shoba; Irena Sladoje; Bojan Stojčić; Alma Suljević; Selman Trtovac; Unknown Autor; Roman Uranjek; Mathieu Valade; Edo Vejselović; Jean-Luc Verna; Moren Vogel; Dragan Vojvodić; Nardina Zubanović; Enes Žuljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije