Otvorena izložba o djelatnosti Historijskog arhiva Sarajevo od 1948. do danas

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba o djelatnosti Historijskog arhiva Sarajevo od 1948. do danas
FOTO: Fena / Otvorena izložba o djelatnosti Historijskog arhiva Sarajevo od 1948. do danas

Izložba "Izdavačko-izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo 1948-2019" autorice Ismete Džigal-Berkovac otvorena je danas u povodu 71. godišnjice te institucije.

Džigal-Berkovac kazala je da su postavkom vizualno dočarali bogat kulturno-obrazovni segment rada Arhiva, te da su do sada organizirali 72 izložbe i štampali 48 publikacije iz oko 11.000 dužnih metara arhivske građe koju brižno čuvaju.

Dodala je da se originalnost izložbe monografskog karaktera ogleda kroz kombinacije izdanja, izložbi i popratnog materijala, kao što su katalozi, pozivnice i plakati, koji su štampani od osnivanja do danas.

"Ilustracije sa izložbi i izdanja Historijskog arhiva Sarajevo, kojima su slavljeni državni praznici, godišnjice, jubileji podijeljene su u nekoliko vremenskih razdoblja. Bazirali smo se na jubileje", kazala je.

Džigal-Berkovac je naglasila da su dati hronološki podaci koji uvjerljivo govore o uloženom trudu i zaslugama u polju izdavačko-izložbene djelatnosti kako bi posjetiteljima pružili retrospektivu svega što je Arhiv na tom polju i radio.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović istakao je da su u povodu obilježavanja Dana Histrijskog arhiva Sarajevo - 3. maja organizirali izložbu koja će biti otvorena sedam dana, ali i Dan otvorenih varata gdje posjetici mogu kupiti izdanja tog arhiva po sniženim cijenama.

Podsjetio je da je Historijski arhiv Sarajevo osnovan 3. maja 1948. godine kao Arhiv Grada Srajeva, te da u tri objekta čuvaju arhisvku građu koja je proglašena Nacionalnim spomenikom - pokretnim dobrom Bosne i Hercegovine.

Najstariji dokumenti koje ta instiucija baštini datiraju iz 15. stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije