Otvorena izložba Breaking free u Bosanskom kulturnom centru

Fena
Otvorena izložba Breaking free u Bosanskom kulturnom centru
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Izložba "Breaking Free"

Izložba „Breaking Free“ (Osloboditi se)“ otvorena je večeras u Bosanskom kulturnom centru, a autori su članovi Udruženja "Zaboravljena djeca rata“.

Riječ je o izložbi kojom se želi skrenuti pažnja javnosti na probleme s kojima se suočavaju žene preživjele ratna silovanja i djeca rođena kao posljedica tog nemilog čina, i prikazati borba, snaga, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija.

"Želimo pokazati šta su te žene preživjele i da ne treba da trpe stigmu i diskriminaciju u BiH. Žena nikada nije kriva za nasilje, žena nije teritorija preko koje se u ratovima pobjeđuje", kazala je predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata", Ajna Jusić.

Zakon Bosne i Hercegovine ne prepoznaje kategoriju djece koja su rođena kao posljedica ratnih dešavanja, stoga je intencija izložbe, dodala je ona, skrenuti pažnju na djecu čiji su očevi bili tzv. "čuvari mira", odnosno, pripadnici stacionarnih/mirovnih snaga ili djelatnici stranih humanitarnih misija u toku agresije na BiH od 1992.-1995.godine, a majke lokalne žene.

Udruženje pokreće inicijativu "ime jednog roditelja" jer, kako je Jusić pojasnila, kao način identifikacije na svim dokumentima se traži ime oca, ali na žalost, djeca poput nje, kao i druga djeca koja su rođena kao posljedica ratnih silovanja, to drugo ime, ime oca, nemaju.

"Smatramo važnim da naše majke imaju priliku da se njihova imena nalaze na našim dokumentima, ali naš pravni tim aktivno radi na pronalaženju najboljeg rješenja, a inicijativu ćemo predati na kraju godine Parlamentu BiH", naglasila je Jusić.

Podršku djeci, majkama, daju mnoge nevladine organizacije. Članica Fondacija Cure Jadranka Miličević smatra da je bh. društvo diskriminirajuće prema djeci, ali i prema njihovim majkama, ženama koje su preživjele ratno nasilje.

Navela je da od 20.000 silovanih žena, samo njih 1.000 dobiva simboličnu naknadu za ono što su preživjele, ratno nasilje.

"Tražimo nove zakone za cijelu BiH, ali niko od predstavnika političkih partija ne želi da to pitanje iznese u javnosti", kazala je Miličević.

Planirano je da izložba Breaking Free obiđe veći dio Bosne i Hercegovine i Evrope, a to putovanje su nazvali "Karavan zaboravljenih" jer smatraju da je važno da podsjete društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažu da su spremni da dijele svoje priče, da razgovaraju sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacije neopterećene podjelama i nacionalizmom.

Izložba je rađena u saradnji sa sirijsko-francuskim umjetnikom Sakher Almonem i bit će postavljena do 12.septembra.

Pored izložbe, uskoro će biti održan i okrugli stol na kojem će biti razgovarano o djeci rođenoj zbog rata, njihovoj diskriminaciji, ali i društvenoj i zakonskoj nevidljivosti, o inicijativi "ime jednog roditelja", historijskom razvoju problema današnjice "peacekeepers babies", situaciji danas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije