Otvorena izložba autorice Arme Tanović-Branković “Koraci u tišini”

Fena
Otvorena izložba autorice Arme Tanović-Branković “Koraci u tišini”
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa otvaranja samostalne izložbe autorice Arme Tanović-Branković “Koraci u tišini”

U Historijskom muzeju u Sarajevu večeras je otvorena prva od tri samostalne izložbe autorice Arme Tanović-Branković “Koraci u tišini”, koja predstavlja lično vizuelno reagiranje na pisanu riječ.

Arma Tanović Branković: Glumica, slikarica, hraniteljica... sjajna žena

Tanović-Branković je ranije istakla da se u prvom ciklusu izložbe bavila bosanskohercegovačkim autorima – klasicima poput Meše Selimovića, Ive Andrića i Derviša Sušića, ali i autorima kao što su Dževad Karahasan i Dario Džamonja.

“Kroz moje bavljenje književnim djelima, iskristalisao se i diskurs pozicija žene u bh. literaturi, tako da se neke od slika referiraju na ženu kao majku, ženu u ratu, ali i diskurs žene koja preuzima mušku ulogu”, kazala je Tanović-Branković.

Kustosica izložbe Elma Hodžić dodala je da autorica kroz ciklus “Koraci u tišini” traga za ženskim bićima u književnosti te podsjeća na uloge i društvene kontekste u kojima borave često potisnute, na marginama pribilježene, ponekad i zaboravljene.

Tanović-Branković je najavila da će uskoro biti otvorene i druge dvije izložbe u istom ciklusu, “Koraci u tami” i “Tragovi u bijelom” u kojima će se baviti ženskim autorima te postmodernom u bh. književnosti.

Izložba će biti otvorena do 4. februara, prodajnog je karaktera, a sav novac će biti poklonjen u dobrotvorne svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije