Otvorena Galerija u Centru kulture i mladih Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Otvorena Galerija u Centru kulture i mladih Općine Centar
Foto: Općina Centar / U prisustvu brojnih posjetilaca, u prostorijama Centra kulture i mladih otvorena je Foto-galerija

U prisustvu brojnih posjetilaca, u prostorijama Centra kulture i mladih – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar u utorak, 25. septembra 2018. godine upriličena je izložba posvećena Festivalu ulične umjetnosti čime je ujedno otvorena Foto-galerija.

U ime domaćina prisutne je pozdravio vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Armin Omerović.

"Prije dvadeset dana ovo je bila prazna prostorija, a danas je poprimila sasvim drugačiji izgled uz nesebičnu podršku Općine Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem. U našem Centru kulture i mladih djeluje 14 umjetničkih škola posvećenih najprije djeci i omladini. Želimo da ovaj centar postane prepoznatljiv, da bude mjesto susreta, ne samo u našoj zemlji, nego i u regiji, istakao je Omerović.

O izložbi i konceptu nove galerije govorili su Aleš Kurt, direktor Festivala i Dženat Dreković, art direktor Galerije, a gost je bio gitarista Boško Jović.

"Čim društvo i ekonomija dođe u krizu prve na udaru su institucije kulture i umjetnosti. Stoga je jako važno da otvaramo nova mjesta ili im vraćamo namjenu u bavljenju umjetnošću i kulturom. Ovaj projekat je realizovan u nevjerovatno kratkom roku i on je dokaz da kad ima volje moguće je uraditi dobre stvari. Fotografska umjetnost je u usponu svuda u svijetu, a ovo je dobar korak da i mi krenemo tim putem. Ova izložba je zapravo retrospektiva Festivala ulične umjetnosti autora koji je svojim djelima i angažmanom već odavno prisutan na svjetskoj fotografskoj sceni Dženata Drekovića, koji je ujedno i umjetnički rukvodilac Foto-galerije Centra kulture i mladih", kazao je Kurt.

I Dreković se složio da je za ovakve projekte potrebna samo dobra volja.

"Ova galerija ne treba da bude samo sjedište umjetnosti, već mjesto susreta i druženja. Imamo puno galerija, ali nijedna nije striktno namijenjena fotografiji koja je u velikoj ekspanziji. Svi oni koji vole ovaj vid umjetnosti će ovdje uvijek biti dobrodošli", poručio je Dreković.

Foto-galeriju je zvanično otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

"Pripala mi je čast da u ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića zvanično otvorim ovu galeriju koja će zasigurno obogatiti kulturne sadržaje našeg grada. Ova lokalna zajednica je i u proteklom periodu podržavala kulturu i institucije kulture, a takva praksa će biti nastavljena i u budućnosti", naglasila je Karačić.

Rekonstrukciju prostora u kojom je smještena Foto-galerija u cjelosti je finansirala Općina Centar.

Ključni ciljevi otvaranja galerije su organiziranje izložbi, kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unapređenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad sa mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije