Otvorena Galerija sjećanja Sulejman Kupusović

Radiosarajevo.ba
Otvorena Galerija sjećanja Sulejman Kupusović
Radiosarajevo.ba / Galerija sjećanja Sulejman Kupusović
U Narodnom pozorištu na simboličan način obilježen je rođendan teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića.

Ovaj reditelj je svojim dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovanjem ostavio autentičan i neizbrisiv trag na području pozorišne umjetnosti u BiH.

Sulejman Kupusović (7 April 1951 – 15 August 2014.) je bio  svojevrsni "zaštitni znak" Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje je ostvario niz supješnih predstava.

Na događaju koji je u subotu 7. aprila upriličen u foajeu Narodnog pozorišta, upriličena je promocija knjige Kupusovićevih kolumni, nastalih u periodu od 2005. do 2014. godine, te otvorena Galerija sjećanja. 

Izdavač knjige kolumni pod nazivom “Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali” je Kult B, a urednik i priređivač Dževdet Tuzlić. Nakon promocije knjige, u galeriji je otvorena izložba „Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović“.

Večeras, u redovnom večernjem terminu na sceni NPS bit će izvedena komedija „Balkanski špijun u Sarajevu“, teatarski hit u režiji Sulejmana Kupusovića.

Sulejman Kupusović diplomirao je pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Specijalizirao je teatarsku režiju u Krakovu i Varšavi 1986. godine.

Režirao je u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u inostranstvu. Njegove predstave gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji…
Najvažnije projekte ostvario je u matičnoj kući, u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je režirao više od 40 predstava. Tu je započeo svoju karijeru 1973. godine, tu je i okončao, kao „kućni reditelj“. U predstavama je nerijetko potpisivao adaptacije, kostimografiju, scenografiju, muziku, rješenja za izgled plakata.
Sjajna rediteljska karijera započela je inscenacijom komada „Kraj igre”, svjetskog klasika Samuela Becketta, a premijera je bila 20.11.1973. godine.

Učešćem na 1. susretima profesionalnih pozorišta u Brčkom, bilo je očito, bh. teatarska scena dobila je jedno novo talentirano ime. Bio je to početak uspona do teatarskih sazviježđa, a zvijezde je dodirivao svojim predstavama do kraja svog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije